Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.07.30.)

 

Kiadva: 2015.07.30. 12:00-kor.

Érvényes: 2015.08.06-ig.

Várható frissítés: 2015.08.06. 12:00-kor.

 

 

Jelentősen visszaesett az átlaghőmérséklet az utóbbi napokban. Csapadék alig esett, gyorsan elszívta a száraz föld. Szerencsére jég nem volt. Csapadék sem volt jelentős, 9 és 12 mm közötti mennyiségeket lehetett mérni a különböző völgyekben. A talaj szinte száraz maradt a szőlőtőkék alatt.

 


 

A zsendülés folyamatos, az elviaszosodott felszínű bogyóállományt már egyre kevésbé fertőzik a gombabetegségek. Az elkövetkezendő időszakra kánikula várható, ezért most nyújthatjuk a permetezési fordulók közt eltelt időt.

 

 

 

Sok helyen a lisztharmat által fertőzött bogyók repedésnek indultak. A károsodott - most már némileg cukrosodó - bogyók, mivel szüretig a fürtön maradnak, az éréskori botritiszfertőzés elindítói lehetnek. Ennek elejét vehetjük, ha mostantól a folpet és a réz hatóanyagok használatát előtérbe helyezzük. A korai fajtáknál figyeljünk a készítmények hosszú (21-30 nap) várakozási idejére. Ugyan még nincs közel a szüret, de pl. egy folpet hatóanyagú kezelés a jövő héten - a maga 30 napos várakozási idejével - szeptember 4-e utánra teszi lehetővé a szüret idejét. Meleg augusztus esetén lehet a korai fajtáknál szüret kezdete a szeptember eleje. Ezért, mint utolsó lehetőséggel élve, a még valamelyest nyitott fürtök kocsányi részéhez juttassuk oda az említett hatóanyagokat.

 

 

A szőlőmolyok károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A héten a tarka szőlőmoly rajzása leállt, a lárvák kelése - ezzel párhuzamosan - folyamatos. A legjellemzőbb lárvaállapot az  L-1-es, L-2-es lárvák. A kitinszintézis-gátlók használata javasolt a mostani időszakban.

 

 

 

Az elmúlt héten nem esett jelentős csapadék, így peronoszpóra esetében nem indult újabb betegséghullám. Az elkövetkező két hétben nem kell tartani a peronoszpóra fellépésétől. Ellenben, a zöldmunkák után, sok az újonnan képződött, fiatal levél. A lombozat védelme még fontos. Az érő bogyókat a levelek táplálják. A levelek tömeges - augusztusi - fertőződése esetén a minőség érésre rohamosan romolhat. Tehát még ne tegyük el a permetezőgépet.

 

 

 

A következő két hétre ígért meleg, száraz időjárás lehetőséget ad a spórolásra. A következő két hétben el nem végzett növényvédelmi kezeléseknek minimális a kockázata. Permetezés esetén most már - tekintettel a következő hét időjárására is - a kontakt szerek kijuttatását javasoljuk. Réz és Kén hatóanyagú készítmények közül válasszunk.

 

Több helyen a gubacsatkák intenzív szaporodása figyelhető meg. A fogékonyabb fajtákon a levéltünetek erősek. Védekezzünk ellenük atkaölő szerrel.

 


 

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban a 600 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

 

Egyre több helyen előfordulnak a napégési tünetek. Próbáljuk a fürtöket úgy kitakarni, hogy felettük maradjon árnyékoló levél, lombozat.

 


 

Ellenkező esetben a bogyók gyorsan károsodhatnak, és barna, elsötétedő felszínű napégett foltok jelentkezhetnek a szőlőszemek felszínén.

 

 

 

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk figyelmet. Sok ültetvény mostanra erősen  kigyomosodott, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. 

  

 

Kabócák ellen a védekezést most már folyamatosan porondon kell tartani. Maga a kártevő nem karantén besorolású, csak a betegség (aranyszínű sárgaság fitoplazma), amit terjeszt.

 

 

 Amerikai szőlőkabóca kifejlett egyede

 

 

A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca lárvák károsítása folyamatos, a lárvák L5-ös fejlettségűek. Az amerikai szőlőkabóca előfordulás egyelőre csak szórványos az ültetvényekben. Felméréseink szerint csak az ültetvények 5-10%-ban fordul elő jelentősebb állománya. Az általa terjesztett karantén betegség - az aranyszínű sárgaság fitoplazma - jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a Borvidék, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusznak a fenntartása miatt fontos az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés.

 

Figyelemmel kísérhetjük a lárvák általi fertőzöttség alakulását országosan a naponta frissülő https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/ weblapon a Térképek menüpont alatt. A narancssárga jelölőkre rákattintva megnézhetjük a fogás helyén az első fogás dátumát, a fogott egyedek számát és a lárvák fejlettségi állapotát. A kártevő ellen most már javasolt a védekezéseket elkezdeni (Actara). Az Actara, mint a leghatásosabb készítmény, méhekre kifejezetten kockázatos. Virágzó gyomnövények jelenléte esetén nem alkalmazható. Ezért használata előtt gondoskodni kell a szőlőültetvényben a virágzó gyomok kaszálásáról vagy irtásáról. Szőlőben évente maximum 3 alkalommal, 14 napos időközzel, gyümölcskötődés kezdetétől fürtzáródásig használható.

 

 
 

Egyre több termelőnél előfordulnak a borvidéken az amerikai lepkekabóca által okozott tünetek. Feltűnő ismertető jele az időnként igen nagy mennyiségű fehér, vattaszerű viaszváladék, melynek védelmében a lárvák és nimfák fejlődnek. Ezt a fehér váladékot már május végétől gyakran láthatjuk a tápnövényei levelén, szárán. A kifejlett lepkekabócák (5-8 mm nagyságúak) júliustól már megfigyelhetők, repülni is képesek, így könnyen és gyorsan terjednek. Tojásai a fás szárú tápnövények kérgén vészelik át a telet. Háztetőszerűen összecsukott szürkésfehér, viaszporral borított, ezüstös szárnyai és sárga szemei könnyen felismerhetővé teszik. A növényeken pattanva közlekedik.

 


 


 

 

 

Amerikai lepkekabóca

 

 

 

A növények levélfonákán, sarjhajtásokon végzett szívogatás következtében ragacsos mézharmatot ürít, melyen fekete korompenész telepszik meg. Leggyakrabban károsított növényfajok a fafélék, de közel 100 tápnövénye között gyümölcsfák és a szőlő is szerepelnek.

 

Védekezési lehetőségként az olajos készítményekkel történő, tél végi lemosó permetezés gyéríti az áttelelő tojásokat. A már kifejlett állat ellen lehet kontakt hatású, de célszerűbb felszívódó szereket használni, vagy kombinálni a kettőt, a kezeléseket pedig ismételni is szükséges. A felszívódóak közül az Actara kiemelkedően hatékony ez ellen a kabócafaj ellen is.

 


 

 

     A meteorológiai állomások által mért adatok

 

    

 

 07.24-30.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

22,3

10

 Iván-völgy

22,3

9

 Bati-kereszt      

22,2

9

 Kajmád   

22,1

11

 Görögszó  

22,5

10

 Bátaszék  

22,5

10

 Paks  

22,1

12

 Bonyhád     

22,2

11

 

 

 

Szombattól, legalább 1 hétig újra tikkasztó meleg, de néha, - például vasárnap - jelentős záporok várhatók. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön 10 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

  

 

A

 

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Vertimec Pro

lisztharmat és atkák ellen Thiovit Jet

lisztharmat ellen Topas 100 EC, Dynali

peronoszpóra ellen Bravo 500, Pergado F, Pergado Cu, Neoram 37,5 WG

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

molyok és rágó kártevők ellen Karate Zeon 5 CS

molyok ellen Affirm

kabócák ellen Actara SC

gyomok ellen Medallon Premium

 

A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.