Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.08.06.)

 

Kiadva: 2015.08.06. 12:00-kor.

Érvényes: 2015.08.13-ig.

Várható frissítés: 2015.08.13. 12:00-kor.

 

 

 Aszály után, aszály előtt

 

 

 

 

Megviseli az aszály a szőlőt is. Most már markánsabban látszanak a szárazság tünetei a szőlőn. A bogyóknak vastag a héjszövetük, kevés a lémennyiség. A színesedés gyorsan haladt előre az elmúlt héten.

 


 

Az erős napsugárzás a fiatalabb ültetvényekben, a még csak 3-4 éves, erősen növekedő tőkéken, elsősorban a nyugati oldalán a soroknak, számos levél megégését okozta. Ilyen erős levélperzselési tüneteket az elmúlt évtized során még nem láttunk.

 

 

 

A jól védett szőlők szépen színesednek. A fürtök záródtak. Az elviaszosodott felszínű bogyóállományt már egyre kevésbé fertőzik a gombabetegségek, a lisztharmat már szinte semmilyen kárt nem tud tenni a fürtökben.

 

 

A botritisz azonban az érő csemegeszőlőkben megjelent. Ez miatt fokozott figyelemmel kell lenni a szüreti időszak előtt.

 

 

 

Több helyen a lisztharmat által fertőzött bogyókon repedésnek indultak. A károsodott - most már jelentősen cukrosodó - bogyók, mivel szüretig a fürtön maradnak, az éréskori botritiszfertőzés elindítói lehetnek. Ennek elejét vehetjük, ha mostantól a folpet és a réz hatóanyagok használatát előtérbe helyezzük. A korai fajtáknál figyeljünk a készítmények hosszú (21-30 nap) várakozási idejére. Ugyan még nincs közel a szüret, de pl. egy folpet hatóanyagú kezelés a jövő héten - a maga 30 napos várakozási idejével - szeptember 6-a utánra teszi lehetővé a szüret idejét. Meleg augusztus esetén lehet a korai fajtáknál szüret kezdete a szeptember eleje. Ezért mint utolsó lehetőséggel élve, a még valamelyest nyitott fürtök kocsányi részéhez juttassuk oda az említett hatóanyagokat.

 

 

 

A következő két hétre ígért meleg, száraz időjárás lehetőséget ad a spórolásra. A következő két hétben el nem végzett növényvédelmi kezeléseknek minimális a kockázata. Permetezés esetén most már - tekintettel a következő hét időjárására is - a kontakt szerek kijuttatását javasoljuk. Réz és Kén hatóanyagú készítmények közül válasszunk.

 

Több helyen a gubacsatkák intenzív szaporodása figyelhető meg. A fogékonyabb fajtákon a levéltünetek erősek. Védekezzünk ellenük atkaölő szerrel.


 

A szőlőmolyok károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A héten a tarka szőlőmoly rajzása szünetelt. A lárvák kártétele azonban folyamatos. A legjellemzőbb lárvaállapot az  L-1-es, L-2-es lárvák. A kitinszintézis-gátlók használata javasolt a mostani időszakban.

 

 

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban a 600 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

Egyre több helyen előfordulnak a napégési tünetek. Próbáljuk a fürtöket úgy kitakarni, hogy felettük maradjon árnyékoló levél, lombozat.

 


Ellenkező esetben a bogyók gyorsan károsodhatnak, és barna, elsötétedő felszínű napégett foltok jelentkezhetnek a szőlőszemek felszínén.

 

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk figyelmet. Sok ültetvény mostanra erősen  kigyomosodott, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. 

  

Kabócák ellen a védekezést most már folyamatosan porondon kell tartani. Maga a kártevő nem karantén besorolású, csak a betegség (aranyszínű sárgaság fitoplazma), amit terjeszt.

 

 

 Amerikai szőlőkabóca kifejlett egyede

 

A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca imágók károsítása folyamatos. Felméréseink szerint csak az ültetvények 5-10%-ban fordul elő jelentősebb állománya. Az általa terjesztett karantén betegség - az aranyszínű sárgaság fitoplazma - jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a Borvidék, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusznak a fenntartása miatt fontos az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés. Figyelemmel kísérhetjük a fertőzöttség alakulását országosan a naponta frissülő https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/ weblapon a Térképek menüpont alatt. Az Actara, mint a kártevő ellen leghatásosabb készítmény, méhekre kifejezetten kockázatos. Virágzó gyomnövények jelenléte esetén nem alkalmazható. Ezért használata előtt gondoskodni kell a szőlőültetvényben a virágzó gyomok kaszálásáról vagy irtásáról. Szőlőben évente maximum 3 alkalommal, 14 napos időközzel, gyümölcskötődés kezdetétől fürtzáródásig használható.

 

 

Egyre több termelőnél előfordulnak a borvidéken az amerikai lepkekabóca által okozott tünetek. Feltűnő ismertető jele az időnként igen nagy mennyiségű fehér, vattaszerű viaszváladék, melynek védelmében a lárvák és nimfák fejlődnek. Ezt a fehér váladékot már május végétől gyakran láthatjuk a tápnövényei levelén, szárán. A kifejlett lepkekabócák (5-8 mm nagyságúak) júliustól már megfigyelhetők, repülni is képesek, így könnyen és gyorsan terjednek. Tojásai a fás szárú tápnövények kérgén vészelik át a telet. Háztetőszerűen összecsukott szürkésfehér, viaszporral borított, ezüstös szárnyai és sárga szemei könnyen felismerhetővé teszik. A növényeken pattanva közlekedik.


 

Amerikai lepkekabóca

 

A növények levélfonákán, sarjhajtásokon végzett szívogatás következtében ragacsos mézharmatot ürít, melyen fekete korompenész telepszik meg. Leggyakrabban károsított növényfajok a fafélék, de közel 100 tápnövénye között gyümölcsfák és a szőlő is szerepelnek. Védekezési lehetőségként az olajos készítményekkel történő, tél végi lemosó permetezés gyéríti az áttelelő tojásokat. A már kifejlett állat ellen lehet kontakt hatású, de célszerűbb felszívódó szereket használni, vagy kombinálni a kettőt, a kezeléseket pedig ismételni is szükséges. A felszívódóak közül az Actara kiemelkedően hatékony ez ellen a kabócafaj ellen is.

 

 

 

     A meteorológiai állomások által mért adatok

 

 07.31 - 08.06.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

25,8

1

 Iván-völgy

25,7

1

 Bati-kereszt      

25,8

1

 Kajmád   

25,3

1

 Görögszó  

25,9

1

 Bátaszék  

25,9

1

 Paks  

25,1

1

 Bonyhád     

25,3

1

 

 

Csütörtökön, pénteken általában derült idő lesz. Csapadék, netán zivatar nagyon nem valószínű. (Kizárni viszont nem lehet.) Gyenge, változó irányú szél fúj. Folytatódik a kánikula. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön 3 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 

  

 

A

 

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Vertimec Pro

lisztharmat és atkák ellen Thiovit Jet

lisztharmat ellen Topas 100 EC, Dynali

peronoszpóra ellen Neoram 37,5 WG

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

molyok és rágó kártevők ellen Karate Zeon 5 CS

molyok ellen Affirm

kabócák ellen Actara SC

gyomok ellen Medallon Premium

 

A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.