Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2015.08.13.)

 

Kiadva: 2015.08.13. 12:00-kor.

Érvényes: 2015.08.20-ig.

Várható frissítés: 2015.08.20. 12:00-kor.

 

 

 

 

Nem változott a helyzet a szőlőkben, továbbra is a gyors ütemű érés és az aszály a meghatározó jelenség. A növényvédelmi helyzet sem változott, nincs jelenleg növényvédelmi teendő az ültetvényekben. Az elkövetkező 7 napban ígért száraz, meleg időjárásban további gyors érés várható.

 

 

 

Június 13-tól augusztus 13-ig, a teljes 2 hónapos időszak alatt összesen mindössze 39 mm csapadék esett a Borvidéken. Ezen 2 hónapos időszak alatt 41 hőségnap* (*30 oC feletti napi maximum) volt.

 

Most már a késői fajták is jelentősen színesednek (a képen Merlot). A legtöbb ültetvényben a réz és a kén használata javasolt a továbbiakban.

 

 

 

Az érő szőlőben óhatatlanul előfordulnak bogyósérülések. A kirepedő bogyókból kipréselődő cukros nedvet szívesen látogatják a méhek. A darazsak saját maguk is képesek sebzést ejteni a bogyón, és ezt követően elfogyasztani az édes csemegét. Az idei évben sok a darázs, jelentősebb károsításukra lehet számítani. A bogyók károsítása a meleg időjárásban, az egyre édesebb szőlőn jelentős lehet.

 

 

 

 

A szőlőtőkék közé kihelyezett darázscsapdával jelentősen csökkenthetjük a darazsak számát, és ezáltal a kártétel mértékét. Kaphatók külön erre a célra fejlesztett csapdák.

 

                   

 

 

 

Házilag is készíthetünk kiváló darázscsapdákat. Egy pillepalack és némi cukros folyadék kell hozzá. Ezek a csapdák is hatékonyan fogják a darazsakat.

 

 

 

 

 

 

A szőlőmolyok károsítása folyamatos.  A lepkék rajzása lezárult. A fiatal lárvák most jelentek meg a bogyókban. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Az érés időszakában a lárvák egyenként rágják meg a bogyókat. A sérült bogyók hamar rothadásnak indulnak és az egész fürt a szürkepenész károsításának eshet áldozatul.

 

 

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk figyelmet. Sok ültetvény mostanra erősen  kigyomosodott, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el.   

 

Kabócák ellen a védekezést most már folyamatosan porondon kell tartani. Maga a kártevő nem karantén besorolású, csak a betegség (aranyszínű sárgaság fitoplazma), amit terjeszt.

 

 

 Amerikai szőlőkabóca kifejlett egyede

 

A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca imágók károsítása folyamatos. Felméréseink szerint csak az ültetvények 5-10%-ban fordul elő jelentősebb állománya. Az általa terjesztett karantén betegség - az aranyszínű sárgaság fitoplazma - jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a Borvidék, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusznak a fenntartása miatt fontos az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés. Figyelemmel kísérhetjük a fertőzöttség alakulását országosan a naponta frissülő https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/ weblapon a Térképek menüpont alatt. Az Actara, mint a kártevő ellen leghatásosabb készítmény, méhekre kifejezetten kockázatos. Virágzó gyomnövények jelenléte esetén nem alkalmazható. Ezért használata előtt gondoskodni kell a szőlőültetvényben a virágzó gyomok kaszálásáról vagy irtásáról. Szőlőben évente maximum 3 alkalommal, 14 napos időközzel, gyümölcskötődés kezdetétől fürtzáródásig használható.

 

Egyre több termelőnél előfordulnak a borvidéken az amerikai lepkekabóca által okozott tünetek. Feltűnő ismertető jele az időnként igen nagy mennyiségű fehér, vattaszerű viaszváladék, melynek védelmében a lárvák és nimfák fejlődnek. Ezt a fehér váladékot már május végétől gyakran láthatjuk a tápnövényei levelén, szárán. A kifejlett lepkekabócák (5-8 mm nagyságúak) júliustól már megfigyelhetők, repülni is képesek, így könnyen és gyorsan terjednek. Tojásai a fás szárú tápnövények kérgén vészelik át a telet. Háztetőszerűen összecsukott szürkésfehér, viaszporral borított, ezüstös szárnyai és sárga szemei könnyen felismerhetővé teszik. A növényeken pattanva közlekedik.

 


 

Amerikai lepkekabóca

 

A növények levélfonákán, sarjhajtásokon végzett szívogatás következtében ragacsos mézharmatot ürít, melyen fekete korompenész telepszik meg. Leggyakrabban károsított növényfajok a fafélék, de közel 100 tápnövénye között gyümölcsfák és a szőlő is szerepelnek. Védekezési lehetőségként az olajos készítményekkel történő, tél végi lemosó permetezés gyéríti az áttelelő tojásokat. A már kifejlett állat ellen lehet kontakt hatású, de célszerűbb felszívódó szereket használni, vagy kombinálni a kettőt, a kezeléseket pedig ismételni is szükséges. A felszívódóak közül az Actara kiemelkedően hatékony ez ellen a kabócafaj ellen is.

 

 

 

     A meteorológiai állomások által mért adatok

 

 08.07 - 08.13.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

26,1

0

 Iván-völgy

26,0

0

 Bati-kereszt      

26,0

0

 Kajmád   

26,1

0

 Görögszó  

25,9

0

 Bátaszék  

26,2

0

 Paks  

25,8

0

 Bonyhád     

25,7

0

 

 

 

Vasárnapig erős kánikula, de vasárnaptól jelentősen szelídül a nagy meleg, kiadós záporok, viharos zivatarfoltok valószínűek. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön 2 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 

  

 

A

 

ajánlata erre a hétre: atkák ellen Vertimec Pro

lisztharmat és atkák ellen Thiovit Jet

lisztharmat ellen Thiovit Jet

peronoszpóra ellen Neoram 37,5 WG

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

molyok és rágó kártevők ellen Karate Zeon 5 CS

molyok ellen Affirm

kabócák ellen Actara SC

gyomok ellen Medallon Premium

 

 

Sokan nyaralni mennek hosszabb időre, és szüret előtt szeretnék biztonságban tudni a szőlőt, nekik nyújt segítséget a botritisz elleni készítmények élelmezés-egészségügyi várakozási idejét feltüntető tájékoztatás:

 

Rezek 21 nap

Folpet és folpet tartalmú készítmények 30 nap

Chorus 14 nap

Switch 28 nap

Quadris Max 30 nap

 

 

A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.