Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2017.05.04.)

 

Kiadva: 2017.05.04. 12:00-kor.

Érvényes: 2017.05.11-ig.

Várható frissítés: 2017.05.11. 12:00-kor.

 

 

 

 

 

 


 

Az elmúlt hét időjárása kedvezett a szőlő fejlődésének. A hajtások jelenleg 15-20 cm-es hosszúságúak a Borvidék ültetvényeiben. A levélkék közül előbújó kis fürtkezdemények száma megfelelő, ez alapján kedvező számú fürt várható. A legfontosabb teendő a mostani időszakban az atkák elleni védelem.

 

 

 

A fiatal hajtásokon sok helyen megjelentek a levélatkák és a gubacsatkák is. A gubacsatkák elleni hatékony védekezésnek ez az utolsó időpontja. Amikor már kialakul a gubacsnál a nemez a fonáki oldalon, akkor már csak szerény hatékonysággal védekezhetünk a kártevő ellen. 

 

 

A nagy adagú kénnel végzett permetezés ebben a mostani időszakban nagyon hatásos ellenük. Megismételve, kétszer egymás után a kénes lemosásszerű permetezést, egyedszámuk annyira lecsökken általában, hogy ezek után közepesen fertőzött ültetvények esetében nincs szükség speciális atkaölő szeres kezelésre a továbbiakban, nyár elejéig. Erős fertőzés esetén ne sajnáljuk - az egyébként nem olcsó - speciális atkaölő szereket kijuttatni. Az erősen fertőzött szőlő hajtásnövekedése lelassul és a szívogatott hajtások a későbbiekben nem tudják a fejlődő fürtöket ellátni tápanyaggal. Jelentős termésveszteséggel lehet számolni az ilyen ültetvényekben.

A tarka szőlőmoly folyamatosan rajzik. Szex-feromon csapdáink átlagosan 4 db-ot fogtak a héten. A molyok közepes-erős kártételére lehet számítani az idei évben. Az első lárvák megjelenése május 15-körül várható. Ezt követően 1 héttel időzítsük a kontakt rovarölő-szeres kezelést a tömeges lárvakelés idejére. Amennyiben nem akarjuk, hogy a lárvák kelése megkezdődjön, megelőzhetjük azt kitinszintézis-gátló készítmény használatával, amelyet a rajzáscsúcsban kell kijuttatni.

 

  

Az idei tavaszon elsősorban a lisztharmat jelenthet majd gondot. Nem lehet tudni, hogy a hideg mennyire viselte meg az ivaros, áttelelő alak aszkospóráit. Egyelőre nincs közvetlen fertőzési veszély a Borvidék ültetvényeiben. Ennek ellenére nem árt az elővigyázatosság, mert a tavalyi őszön tömegesen képződtek a lisztharmat áttelelő képletei. A lisztharmatgomba telepeinek nyomait láthatjuk a meghagyott szálvesszőkön. A vesszők felületén, sötét foltok formájában mutatkoznak az egykori fertőzés visszamaradt tünetei. Az ilyen tüneteket mutató ültetvényekben nem árt kissé korábban indítani a növényvédelmi szezont, és május 10-e körül elvégezni majd az első lisztharmat elleni kezelést.

 

Minden gyomfaj intenzíven fejlődik a mostani időszakban. Mechanikai talajműveléssel (kapálással) vagy vegyszeresen védekezhetünk ellenük. A gyomnövények levelein keresztül felszívódó hatóanyagú készítményekkel eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. A gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki az említett készítményeket. Évelő gyomnövények ellen a magasabb dózist javasolt kipermetezni, a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás.

 

 

 

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok  

 

 04.28 - 05.04.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

14,8

6

 Iván-völgy

14,7

5

 Bati-kereszt      

14,3

6

 Kajmád   

14,6

4

 Görögszó  

14,9

5

 Bátaszék  

14,7

6

 Paks  

13,9

5

 Bonyhád     

14,0

7

 

 

Pénteken előfordul valamennyi napsütés, de a felhőké lesz a főszerep. Elszórtan továbbra is kialakulhat záporeső, illetve zivatar. Szombaton szép napos, kellemes időre van kilátás. Vasárnap megint csak döntően erősen felhős időben bízhatunk. Hétfőn megerősödő északi széllel úgy néz ki, hogy lejjebb hűl a levegő. Kedden derült, majd ezt követően újból változékonyabb időjárás következik előreláthatólag, de melegszik a levegő. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet biztonságosan végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön 7 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 

 

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

cserebogarak és molyok ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Topas 100 EC, Thiovit Jet

gyomok ellen: Medallon Prémium

 

A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.