Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2017.05.11.)

 

Kiadva: 2017.05.11. 12:00-kor.

Érvényes: 2017.05.18-ig.

Várható frissítés: 2017.05.18. 12:00-kor.

 

 

 

 

Rengeteg kis fürt mutatkozik a szőlőben. Idén, az eddig látottak alapján, jó termés várható. A múlt héten jelentősebben lehűlt a levegő, főként a hajnali órákban esett a hőmérséklet olyan szintre, hogy a növekedés lelassult. A fiatal ültetvényekben, néhány helyen, a hűvös idő ellenére, 70 cm-es hajtások is vannak már. Ez persze nem az átlagos növekedési méret, az ültetvények többségében a 30-50 cm hosszúságú hajtások a jellemzőek. Az elmúlt héten a csapadék több részletben hullott a Borvidéken. A csapadék hatására sokan már látni vélik a betegségeket. Ugyan fertőzési ciklusok voltak az elmúlt napokban, de az ezekből kialakuló tünetek megjelenésére még várni kell. A megelőző védekezések megkezdése indokolt lehet. Kontakt hatóanyagú készítményekkel elindíthatjuk az idei szezont a héten.

 

Az elmúlt héten tapasztalható reggeli hideg időjárás miatt több helyen, a fejlődésben egyébként is visszamaradottabb fajták esetében – ilyenek a Cabernet-k – több napra leállt a növekedés, így ezekben a fajtákban türelmesen ki kell várni a növekedés újraindulását.

 

 

Ezekben az ültetvényekben fokozottan kísérjük figyelemmel az atkák előfordulását. Közepes számú atka is komoly kárt tehet a növekedésben átmenetileg megtorpant állományok esetében.

 

 

 

Az elmúlt hét alatt több mint 60 mm csapadék esett a Borvidéken. Ez már elegendő lehet ahhoz, hogy a peronoszpóra áttelelő képletei aktivizálódjanak, és elindulhasson az idei évi első fertőzési ciklus, amelynek látható tünetei - olajfolt formájában - május 15-20-körül már megjelenhetnek a leveleken. Ennek megelőzése érdekében az elkövetkező héten javasolt egy kontakt szeres kezelést elvégezni. A mostani időszakban elegendő a fél vízmennyiség mellé kb. 60-70%-os dózisát adni a szereknek. A kis lombfelület miatt még elegendő 150 l víz hektáronként, így, ehhez mérten, csökkenteni lehet a dózisokat is a szerek tekintetében. A következő permetezésnél azonban, függetlenül a kijuttatott vízmennyiségtől, már teljes hektárdózissal kerüljenek alkalmazásra a készítmények.

 

Ez mellett az atkák elleni védelem is kiemelt figyelmet kell kapjon. A fiatal hajtásokat sok helyen erősen károsítják a levélatkák és a gubacsatkák is. A gubacsatkák elleni hatékony védekezésnek ez az utolsó időszaka.

 

 

 

Amikor már kialakul a gubacsnál a nemez a fonáki oldalon, akkor már csak szerény hatékonysággal védekezhetünk a kártevő ellen. A nagy adagú kénnel végzett permetezés ebben a mostani időszakban nagyon hatásos ellenük. Megismételve, kétszer egymás után a kénes lemosásszerű permetezést, egyedszámuk annyira lecsökken általában, hogy ezek után közepesen fertőzött ültetvények esetében nincs szükség speciális atkaölő szeres kezelésre a továbbiakban, nyár elejéig.

 

Erős fertőzés esetén ne sajnáljuk - az egyébként nem olcsó - speciális atkaölő szereket kijuttatni. Az erősen fertőzött szőlő hajtásnövekedése lelassul, és a szívogatott hajtások a későbbiekben nem tudják a fejlődő fürtöket ellátni tápanyaggal. Jelentős termésveszteséggel lehet számolni az ilyen ültetvényekben.

 

A tarka és a nyerges szőlőmoly is folyamatosan rajzik. Szex-feromon csapdáink átlagosan 6 db-ot fogtak a héten. Az első lárvák megjelenése a jövő héttől folyamatosan várható. Ezt követően 1 héttel időzítsük a kontakt rovarölő-szeres kezelést a tömeges lárvakelés idejére.

 


 

Amennyiben nem akarjuk, hogy a lárvák kelése megkezdődjön, megelőzhetjük azt kitinszintézis-gátló készítmény használatával, amelyet a rajzáscsúcsban – azaz ebben az időszakban - kell kijuttatni.

 

A tőketörzsön előtört kis hajtásokat távolítsuk el még most, mielőtt azok megerősödnének.

 

 

 

A hajtásválogatás is már indokolt a fejlődő szőlőben. A tőkék így mielőbb a megmaradt, kiválogatott szép, erős hajtásokba tudják összpontosítani a növekedési energiájukat.

 

 

 

Csak annyi hajtást hagyjunk meg folyóméterenként, amennyit erőteljes növekedéssel, nem túl sűrű lombozattal tud kinevelni a tőke. Minél korábban beállítjuk a „terhelést”, annál jobb a tőke biológiájának.

 

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát hatóanyagú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. Az említett hatóanyag minden magról kelő és évelő gyomnövényt irt. A gyomnövények 15-–25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki. Évelő gyomnövények ellen a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t, a magasabb dózist kijuttatva javasolt használni. Apró szulák ellen közvetlen a szulák virágzását megelőző időszakban használhatjuk eredményesen a gyomirtószereket. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás.

 


 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok  

 

 05.05 - 05.11.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

14,1

61

 Iván-völgy

14,1

57

 Bati-kereszt      

13,7

59

 Kajmád   

14,1

64

 Görögszó  

14,0

54

 Bátaszék  

14,2

63

 Paks  

13,6

69

 Bonyhád     

14,0

58

 

Pénteken további felmelegedésre, kifejezetten meleg, változóan felhős-napos időre van kilátás. Nő a légköri labilitás is, ezért ismét megnő az esélye a záporok, zivatarok kialakulásának, különösen a délutáni, esti órákban. Szombaton előreláthatólag egy hidegfront alakítja időjárásunkat, de csak mérsékelt lehűlést eredményez. Sok lesz a felhő, és többfelé kell esőre, záporesőre számítani. Megerősödhet az északnyugati szél. A vasárnap már naposnak, melegnek ígérkezik, csak kevés helyen alakulhat ki záporeső, zivatar. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet biztonságosan végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön 12 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

cserebogarak és molyok ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Bravo 500

gyomok ellen: Medallon Prémium

 

A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.