Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2017.05.18.)

 

Kiadva: 2017.05.18. 12:00-kor.

Érvényes: 2017.05.25-ig.

Várható frissítés: 2017.05.25. 12:00-kor.

 

 

A melegebb napok hatására felgyorsult a szőlő fejlődése az elmúlt héten. Átlagosan 60 cm-es hajtások vannak az ültetvényekben, de több helyen figyeltünk meg 80 cm feletti hajtásnövekedést is. A múlt héten 1 mm csapadék esett a Borvidéken.

 

 

A szőlő hajtásai nagyon törékenyek és levelei vékonyak. A zöldmunkáknál óvatosan kell dolgozni, hogy a megmaradó hajtásokat ne sértsük meg. Ez a vékony levélszövet kedvez a betegségeknek, azok könnyen fertőzhetik a leveleket és gyorsan terjedhetnek a levélszövetben. A permetezés során figyelni kell a perzselés fokozott veszélyére.

 

 

A májusi kiadós esőzések miatt arra számíthatnánk, hogy fokozott a peronoszpóra-fertőzés veszélye, de ennek ellenére az automata meteorológiai mérőállomásokhoz kapcsolt előrejelző programok erős LISZTHARMAT-VESZÉLYT jeleznek. A párás időjárás kedvező a lisztharmat kialakulásának. A hétvégére ígért felmelegedő időben jelentős fertőzések indulhatnak el. Tüneteket még nem találtunk a Borvidék ültetvényeiben, de rövidesen várható az első tünetek megjelenése a leveleken.

 

A legfontosabb teendő a mostani időszakban, hogy megelőzzük a primer tünetek megjelenése után a szaporítóképletek kialakulását a gombatelepeken. A szőlő gombabetegségek elleni védelmét  a napokban meg kell kezdeni. A permetezésre kontakt és felszívódó készítmények együttes használata javasolt. Kén, lisztharmat elleni felszívódó készítmény és a peronoszpóra elleni kontakt készítmény is kerüljön bele a tankkeverékbe.

 

A fiatal hajtásokat több helyen károsíthatják a levélatkák és a gubacsatkák. A gombaölő szerek mellé speciális atkaölő szereket is keverjünk hozzá.

 

 

A tarka szőlőmoly rajzása erősödött. Szex-feromon csapdáink átlagosan 8 db-ot fogtak a héten. Az első lárvák megjelenése az elkövetkező napokban már várható. A rovarölő szeres kezeléseket el kell kezdeni a molyok ellen, mert ennek hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák már virágzás előtt jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban elsősorban a kitinszintézis-gátló készítmények használata indokolt.

 

A rovarölő szerek használata más kártevők miatt is indokolt. Több helyen a lombormányosok, levélbarkók és egyéb levélkárosítók is fogyasztják a szőlőt.

 

A zöldmunkákkal folyamatosan válogassuk ki a jól fejlődő hajtásokat. A tőkék így mielőbb a megmaradt, kiválogatott szép, erős hajtásokba tudják összpontosítani a növekedési energiájukat. A tőketörzsön előtört kis hajtásokat távolítsuk el még most, mielőtt azok megerősödnének.

 

    

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát hatóanyagú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. Az említett hatóanyag minden magról kelő és évelő gyomnövényt irt. A gyomnövények 15-–25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki. Évelő gyomnövények ellen a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t, a magasabb dózist kijuttatva javasolt használni. Apró szulák ellen közvetlen a szulák virágzását megelőző időszakban használhatjuk eredményesen a gyomirtószereket. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás.

 

 

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok  

 

 05.12 - 05.18.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

19,8

1

 Iván-völgy

19,7

1

 Bati-kereszt      

19,4

1

 Kajmád   

19,9

0

 Görögszó  

19,8

0

 Bátaszék  

19,7

1

 Paks  

19,1

0

 Bonyhád     

19,3

0

 

 

Pénteken is még jellemzően napos, illetve derült marad az idő. Csapadék nem valószínű, tovább melegszik a levegő. Szombaton meleg idő ígérkezik. Északnyugat felől azonban hidegfront érkezik a nap folyamán. A kezdetben napos, fülledt időt erősödő északias szél és egyre többfelé kialakuló záporok, zivatargócok zavarják meg. Vasárnapra most változékony, záporokkal tarkított, hűvösebb, mérsékelten meleg időre van kilátás. Hétfőn is még labilis légköri helyzet, erősen változó felhőzet és elszórtan kialakuló helyi záporok ígérkeznek, de már kevesebb helyen, több napsütéssel és kezdődő melegedéssel. Kedden átmenetileg csökken a záporok, zivatarok valószínűsége, de szerdára ismét csapadékosabb időre van kilátás. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet biztonságosan végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön 10 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 

 

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

cserebogarak és molyok ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Bravo 500

gyomok ellen: Medallon Prémium

 

A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.