Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2017.05.25.)

 

Kiadva: 2017.05.25. 12:00-kor.

Érvényes: 2017.06.01-ig.

Várható frissítés: 2017.06.01. 12:00-kor.

 

 

A szőlő erősen fejlődött az elmúlt napokban. Jelenleg a hajtások átlagosan 70-80 cm-es hosszúságúak. Sok fajta esetében nagyon vékony az újonnan képződő levélszövet. A sok vitorla is érzékeny a perzselésre, csak a késő délutáni vagy az esti órákban permetezzünk.

 

 

A peronoszpóra tavalyi fertőzését követően jelenleg is folyamatosan tart a tavalyi levélmaradványok szétesése a talaj felszínén. Ebből szabadulnak ki a fertőző oospórák. Ezek fertőzik a lombozatot és a fürtöket. Az első levéltünetek napokon belül megjelenhetnek a Borvidék ültetvényeiben. Az elmúlt időszakban számottevő csapadék esett a Borvidéken. A számottevő csapadék miatt, a csapadékos napokban biztosan újabb fertőzési hullám indult el nemcsak a peronoszpóra, de a lisztharmat esetében is. Néhol, még csak nagyon ritkán, de már találni lisztharmat primer fertőzéséből származó levélfoltokat, amelyek ilyen korai időszakban inkább csak pöttyök. A halványbarna, matt levélfelszín jelzi ezeket a kis kiterjedésű fertőzéseket.

 

 

 

A betegségek megjelenése, illetve a számukra jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt haladéktalanul meg kell kezdeni a blokkszerű kezelések első fordulóját. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is indulhatunk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a virágzás alatti időszakban a gombabetegségek várhatóan erős támadása visszatartható legyen. A peronoszpóra a még nem virágzó fürtöket ilyenkor tömegesen támadhatja, ami jelentős kárt okozhat.

 

 

A tarka szőlőmoly továbbra is folyamatosan rajzik. Szex-feromon csapdáink átlagosan 7 db-ot fogtak a héten. Ezzel párhuzamosan az első lárvák megjelenése megkezdődött. Az elmúlt hetekben tömegesen rajzó molyok utódai most tömegesen kelnek. Az elkövetkező napokban vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. 

 


 

Permetezés hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák már virágzás előtt jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban a kontakt szerek és a kitinszintézis-gátló készítmények használata is indokolt és megfelelő, bármelyik szertípust választhatjuk az eredményes védekezés érdekében. 

 

A zöldmunkákkal folyamatosan válogassuk ki a jól fejlődő hajtásokat. A kb. 7-10 nap múlva virágzó fürtök így a virágzás alatt "levegőhöz juthatnak", és a kötés jól alakulhat.

 

 

 

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát hatóanyagú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. Az említett hatóanyag minden magról kelő és évelő gyomnövényt irt. A gyomnövények 15-–25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki. Évelő gyomnövények ellen a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t, a magasabb dózist kijuttatva javasolt használni. Apró szulák ellen közvetlen a szulák virágzását megelőző időszakban használhatjuk eredményesen a gyomirtószereket.

 

 

 

 

Ha az ültetvény nyár közepére kigyomosodik, a nyári kezelést is glifozát tartalmú készítménnyel végezzük majd el. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás.

 

 

 

Vigyázzunk a készítmények adagolásánál a perzselésre. Most még kisebb lémennyiséggel (200-250 l/ha) is be tudjuk fedni a szőlőt. Amennyiben ehhez a csökkent lémennyiséghez a szerek teljes hektárdózisait tesszük, könnyen okozhatunk perzselést. Leginkább a kén és a lisztharmat elleni felszívódó készítmények okoznak ilyen tüneteket. A meleg, párás időjárás fokozza a tünetek erősségét.

 

A fiatal hajtásokat sok helyen továbbra is erősen károsítják a levélatkák és a gubacsatkák. A gombaölő szerek mellé speciális atkaölő szereket is keverjünk hozzá. Erős fertőzés esetén ne sajnáljuk - az egyébként nem olcsó - speciális atkaölő szereket kijuttatni. Az erősen fertőzött szőlő hajtásnövekedése lelassul, és a szívogatott hajtások a későbbiekben nem tudják a fejlődő fürtöket ellátni tápanyaggal. Jelentős termésveszteséggel lehet számolni az ilyen ültetvényekben. Az ilyen tőkék már messziről mutatják, hogy nincs rajtuk növekedés, a tőkesor "ablakos".

 

 


 

 

      

A meteorológiai állomások által mért adatok  

 

 05.19 - 05.25.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

20,9

3

 Iván-völgy

20,7

2

 Bati-kereszt      

20,3

3

 Kajmád   

207

2

 Görögszó  

20,9

2

 Bátaszék  

21,0

2

 Paks  

20,3

4

 Bonyhád     

20,2

3

 

Pénteken valószínű erősebb északi szél. Az ilyenkor átlagosnál kissé hűvösebb, zömében napos, de délután gomolyfelhősödő időben elvétve még előfordulhat záporeső. Szombaton már kissé mérsékeltebb, de még élénk északias légmozgás, több órás napsütés a legvalószínűbb. Délután gomolyfelhősödés és egy-egy kósza zápor még mindig lehet. Vasárnaptól a jövő hét közepéig, gyors felmelegedés mellett alapvetően száraz és derült idő látszik most a legvalószínűbbnek, majd a fülledt melegben ismét megnő a lokálisan kialakuló záporok, zivatarok előfordulásának esélye. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet biztonságosan végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön 8 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 

 

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Bravo 500, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium

 

 

A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja