Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2017.06.01.)

 

Kiadva: 2017.06.01. 12:00-kor.

Érvényes: 2017.06.08-ig.

Várható frissítés: 2017.06.08. 12:00-kor.

 

A meleg időjárás intenzív fejlődésre sarkallta a szőlőt.  A meleg napok hatására több helyen megindult a virágzás, és várhatóan a továbbiakban is megmarad a gyors ütemű virágzás. Jelenleg az ültetvényekben fekvéstől és fajtától függően 5-15%-os virágzás van a Borvidéken.

 

 

A lisztharmat levéltünetei elszórtan megjelentek a Borvidék ültetvényeiben. Az egy levélen lévő tünetek kis száma alapján korai erős fertőzésre nem kell számítani az idei szezonban. Talán ez lehet az egyik jó hatása a hideg téli időjárásnak az idei szőlővédelmi szezonra.

 

  

 

Bár alapvetően az időjárás a lisztharmat terjedésének kedvez, a peronoszpóra számára is jó "előkészületi időszaknak" számít az elmúlt hét időjárása. Csapadék érkezése esetén gyorsan és erősen felléphet a betegség, akár már a virágzás alatt, ami igen veszélyes a kötődő kis bogyókezdeményekre nézve. A virágzás alatt, a betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a virágzás alatti időszakban a gombabetegségek támadása visszatartható legyen.

 

A tarka szőlőmoly rajzása erősödött. Szex-feromon csapdáink átlagosan 14 db-ot fogtak a héten. Ezzel párhuzamosan a lárvák megjelenése és károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Permetezés hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák a virágzás alatt jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban a kontakt szerek és a kitinszintézis-gátló készítmények használata is indokolt és megfelelő, bármelyik szertípust választhatjuk az eredményes védekezés érdekében. 

 

 

 

A molyok lárvái mellett több rovar, köztük a kabócák is jelentős károsítói a szőlőnek. A kis rovarok szívogatásuk nyomán vírusokat terjesztenek. A vírusok által okozott betegségek hozzájárulnak a tőkék idő előtti leromlásának folyamatához. A tőkepusztulás kezdeti tünetei már ilyenkor látszanak az egyes tőkéken. Ezen okok miatt használjunk rovarölő szereket évente többször a szőlőben.

 


 

A levélatkák tavaszi szívogatásának gyógyult nyomai most látszanak szembetűnően az alsó leveleken. A szívogatások helyén a levélszövet nem nő tovább, így a korábbi kártételt a levéllemezben keletkező, feltűnő, szabálytalan alakú lyukak jelzik. Ezeken a leveleken már nincs kártevő, de a károsítás nyomai megmaradnak a továbbiakban. Friss kártétel esetében, amikor sárgás szívásnyomokat észlelünk a fiatal hajtásokon, újra védekeznünk kell speciális atkaölő szerrel.

 

       

 

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 250-300 l víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Nemcsak a középső zónának, de a lombozat alacsonyabban (tőketörzs) és magasabban (vitorla) elhelyezkedő részeinek is juttatni kell a permetléből.

        

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény a virágzás időszakára kigyomosodik, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás.

 

 

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok  

 

 05.26 - 06.01.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

22,5

0

 Iván-völgy

22,3

0

 Bati-kereszt      

22,3

0

 Kajmád   

22,2

0

 Görögszó  

22,6

0

 Bátaszék  

22,6

0

 Paks  

22,0

0

 Bonyhád     

22,1

0

 

Pénteken, valamint a hétvégén újból melegszik az idő. Sok-sok napsütés valószínű. Vasárnap lesz a legmelegebb, de kissé nő a légköri labilitás, így zivatargóc is kialakulhat bárhol. Hétfőn hidegfront ígérkezik,  változékony, záporokkal, zivatarokkal is tarkított időre van kilátás. Kedden  szeles, hűvös, borongós idő és ismétlődő esők a legvalószínűbbek. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet biztonságosan végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön 4 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 

 

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Bravo 500, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium

 

 

A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja