Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2017.06.08.)

 

Kiadva: 2017.06.08. 12:00-kor.

Érvényes: 2017.06.15-ig.

Várható frissítés: 2017.06.15. 12:00-kor.

 

 

 


 

A szőlő fejlődése zavartalan volt az elmúlt héten. Jelenleg fővirágzásban van a szőlő a Borvidék ültetvényeiben. Tapasztalataink szerint egyelőre a termékenyülés kedvező. 

 

 

A lisztharmat levéltünetei egyre több helyen jelennek meg az ültetvényekben. A peronoszpóra levéltüneteit is már megtaláltuk néhány, még az idei évben nem permetezett, tőkén a Borvidék ültetvényeiben.

 

   

 

Alapvetően az időjárás a lisztharmat terjedésének kedvez, de a peronoszpóra számára is kedvező a jelenlegi időjárás. A permetezések "alapszereként" mindenképpen szerepeljen a folpet hatóanyag vagy folpet tartalmú szerkombináció. A peronoszpóra elleni hatása mellett a botritisz ellen is véd.

 


 

A virágzás alatt, a betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a virágzás alatti és utáni időszakban a gombabetegségek támadása visszatartható legyen.

 

A tarka szőlőmoly rajzása folyamatos. Szex-feromon csapdáink 2 molyt fogtak a héten. A lárvák károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák L2-es stádiumban vannak a mostani időszakban. Permetezés hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák a virágzás alatt jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban a kontakt szerek és a kitinszintézis-gátló készítmények használata is indokolt és megfelelő, bármelyik szertípust választhatjuk az eredményes védekezés érdekében. 

 

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 300 l víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Lehetőség szerint kerüljük a nagy vízmennyiséggel történő permetezést a mostani időszakban. A nagy, 500-600 liter víz/ha, vízmennyiséggel történő permetezés "híg" permetlé-oldatot ad, amely még tovább "hígulhat" a szőlő erős növekedése és új lombképződése miatt. A hónaljhajtások megjelenése és fejlődése is jelentősen növeli ilyenkor az új lombfelületet. A "töményebb" permetlé használat - az erős növekedés leállásáig - javasolt.

 

 

 

 

A túl tömény oldat azonban egyes készítményeknél perzselést okozhat. Elsősorban a kéntartalmú szerek és a lisztharmat ellen használt felszívódó készítmények érdemelnek fokozott figyelmet.

 

 

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény a virágzás időszakára kigyomosodik, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. Több veszélyes gyom is újra „nekilendül” ebben az időszakban, ezért ezek irtására akkor kerüljön sor, amikor még 20-30 cm-nél nem nagyobbak. Később csak sok vesződséggel, többszöri kaszálás és az ezt követő újrahajtáskor elvégzett gyomirtás ad csak eredményt. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás.

 

 

A lombtrágyák használatát el kell kezdeni a hiánytüneteket mutató ültetvényekben. Most leginkább a vashiány tünetei a legjelentősebbek. Az erős növekedés és a levegőtlen talaj miatt mostanra kialakulnak a vashiány jellemző tünetei.

 

 

 

Az ilyen ültetvényekben kezdjük el a lombtrágyák folyamatos, minden permetezésnél történő, adagolását.

 


 

 

 

 A meteorológiai állomások által mért adatok  

 

 06.02 - 06.08.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

21,4

1

 Iván-völgy

21,1

1

 Bati-kereszt      

21,1

1

 Kajmád   

21,2

1

 Görögszó  

21,8

1

 Bátaszék  

21,9

1

 Paks  

21,3

0

 Bonyhád     

21,1

0

 

 

Pénteken túlnyomórészt derült, száraz, mérsékelten melegedő, még kellemes maximum hőmérsékletű időre készülhetünk. Általában gyenge, déli vagy változó irányú szél fúj. A hétvégétől ismét bizonytalanabbra fordul a helyzet. Elszórtan lehetnek kisebb záporok, de számottevő csapadék nem valószínű. Friss északi szél ígérkezik. Vasárnap is élénk, kissé hűvös északi szél fúj, ami miatt a hőmérséklet is tovább mérséklődik. Hétfőn – az átlagosnál még nagyobb bizonytalansággal, de – többnyire napos, melegedő, kellemes hőmérsékletű idő most a legvalószínűbb említést érdemlő szél vagy csapadék nélkül. Kedden napközben élénk déli széllel, gyors felmelegedésre és sok napsütésre van kilátás. Késő délután és este azonban már kialakulhatnak helyi záporok, egy-egy zivatargóc is, majd éjjel, illetve szerdán egy hidegfront érheti el az országot. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet biztonságosan végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön 8 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Bravo 500, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium

 

 

A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja