Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2017.06.22.)

 

Kiadva: 2017.06.22. 12:00-kor.

Érvényes: 2017.06.29-ig.

Várható frissítés: 2017.06.29. 12:00-kor.

 

 

 

Nem esett csapadék az elmúlt héten. Ez az állapot immár 6 hete tart. Az utolsó eső május 8-án volt a Borvidéken. A hőmérséklet magas, ami gyors növekedést eredményezett. A kánikulai melegben a rendkívül erős sugárzás miatt a gombabetegségek visszaszorultak. Siófokon a múlt héten, délben, 9-es UV sugárzást mértek. Lisztharmat-veszélyes az időjárás, de a gomba egyelőre nem támad ebben az időjárásban.

 


 

A hajtásnövekedés rég nem tapasztalt ütemű. Az erős növekedés miatt igen nehéz a hajtások elhelyezése a támrendszerben. Sok helyen már kinőtte a huzalsort a hajtás, csonkázni kellene, de a korai csonkázás erős, robbanásszerű hónaljhajtás növekedést eredményez, amely besűrűsödő lombozathoz vezet. Ez a későbbiekben biztosan növényvédelmi problémákat fog okozni. 

 

 

A gombabetegségeknek a jelenlegi időjárás nem kedvez. Az erős sugárzás és nagy meleg nem készteti gyors szaporodásra a gombabetegségeket. A meleg és aszályos körülmények ellenére egyes helyeken és fajtákban megjelentek a peronoszpóra tünetei. A leveleken tapasztalhatók a tünetek. Számuk egyelőre csak kevés.

 

 

Peronoszpóra ellen a felszívódó készítmények használata javasolt. A felszívódó hatóanyag mellett mindenképpen szerepeljen a folpet hatóanyag vagy folpet tartalmú szerkombináció. A peronoszpóra elleni hatása mellett a botritisz ellen is véd. A már lappangó, levélen olajfoltot mutató fertőzéseket akkor kezeltük sikeresen, ha a képen látható módon "gyógyul" a levél. A fonáki részen nem történik sporuláció, a sikeres kezelés hatására a gomba nem tud szaporítóképleteket fejleszteni. Az olajfoltok szárazon "kiégnek".

 

Várható, hogy a következő napokra előrejelzett meleg, száraz időjárás hatására a peronoszpóra és a lisztharmat sem erősödik tovább. Az előrejelző programok jelenleg a lisztharmatot mutatják jobban veszélyesnek. Azt gondolhatnánk, hogy ilyen körülmények között elég lehet most a réz és a kén hatóanyag a gombás betegségek ellen. Ez csak addig igaz, ameddig nem érkezik egy nagyobb zápor, amely gyökerestől megváltoztathatja a helyzetet. Ilyen esetben azonnal felszívódó készítményekkel kell permetezni, mert a meleg, záport követő fülledt időjárásban a betegségek gyorsan "berobbanhatnak" az állományokban. A szőlő a betegségekre a legfogékonyabb/legérzékenyebb fenológiában van, a betegségek pedig már bent vannak az állományokban, az átlaghőmérséklet magas. Ilyen helyzetben meglepően gyorsan tudnak szétterjedni a gombás betegségek csapadékot követően a szőlőben.

 

 

Szex-feromon csapdáink 4 db molyt fogtak a héten. A szőlőmolyok lárváinak károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák L3-as stádiumban vannak a mostani időszakban.

 

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 350 l víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Lehetőség szerint kerüljük a nagy vízmennyiséggel történő permetezést. A nagy, 500-600 liter víz/ha, vízmennyiséggel történő permetezés "híg" permetlé-oldatot ad, amely még tovább "hígulhat" a szőlő erős növekedése és új lombképződése miatt. A hónaljhajtások megjelenése és fejlődése is jelentősen növeli ilyenkor az új lombfelületet. A "töményebb" permetlé használat - az erős növekedés leállásáig - javasolt.

 

Ez mellett fordítsunk figyelmet a lehetséges perzselések elkerülésére. "Töményebb" permetlevek kijuttatására keressünk reggeli vagy esti időpontot. A képen látható fiatal leveleket, a déli órákban, erős napsütésben kijuttatott nagy adagú (5 kg/ha) kén perzselte.

 

 

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát tartalmú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. Az említett hatóanyag minden, már kikelt, gyomnövényt irt. A gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki. Évelő gyomnövények ellen magasabb dózisban javasolt kipermetezni, a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t. Apró szulák ellen közvetlen a szulák virágzását megelőző időszakban használhatjuk eredményesen. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás.

Választhatjuk kiegészítésnek a mechanikai gyomirtást is, mellyel egy ideig jól kezelhetjük a gyomokat. Az év során, a későbbikben, ezeken a területeken előretörnek az évelők - apró szulák, tarackbúza, csillagpázsit - melyek ellen a fent említett felszívódó gyomirtó szerekkel védekezhetünk.

 

 

A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

 

 

 

A lombtrágyák használatát el kell kezdeni a hiánytüneteket mutató ültetvényekben. Most leginkább a vashiány tünetei a legjelentősebbek. Az erős növekedés és a levegőtlen talaj miatt mostanra kialakulnak a vashiány jellemző tünetei.

 

 

 

Az ilyen ültetvényekben kezdjük el a lombtrágyák folyamatos, minden permetezésnél történő, adagolását.

 


 

A szőlőtőkén a főhajtás és az azokon lévő levelek adják a termés fejlődéséhez az energiát. A levél tövénél, a hónaljhajtások (kacsok) tömeges megjelenése miatt most van az ideje a hónaljazásnak/kacsozásnak. A kacsokat még idejekorán kell le/ki-tördelni. Ugyanis azok az ágak termést nem hoznak, de a tőkétől az erőt és a terméstől a vizet elveszik. Elég, ha akkor távolítjuk el őket, míg azok kb. 30 cm-esek lesznek. Igazából a kacs (cirrhus) kapaszkodó szerv, fejlődhet szárból: szár-kacs (pl. szőlő), ág-kacs (pl. tök), levélből: levél-kacs (pl. borsó), levélcsúcsból (pl. Gloriosa), pálhalevélből (pl. Smilax), levélnyélből (pl. iszalag). Néhány helyen bajusz néven is emlegetik, de kacskaringónak is nevezik. Egyes vidékeken népiesen a hónaljhajtásokat a szőlőn kacsnak is hívják. Néhány fajtánál (pl. Kocsis Irmánál) kacsot ízközben is találhatunk.

 

 

 

A kabócák ellen el kell kezdeni a védekezést. Maga a kártevő nem karantén besorolású, csak a betegség (aranyszínű sárgaság fitoplazma), amit terjeszt.

 

 

 Amerikai szőlőkabóca kifejlett egyede

 

A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca lárvák károsítása folyamatos, a lárvák L2-L3-as fejlettségűek. A fiatal lárvák L3-fejlettségtől már terjeszthetik a fitoplazmás betegséget. Az általa terjesztett karantén betegség - az aranyszínű sárgaság fitoplazma - jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a Borvidék, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusznak a fenntartása miatt fontos az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés a nyári időszakban.

 

 

 L3-as fejlettségű lárva

 

 

 

Figyelemmel kísérhetjük a lárvák általi fertőzöttség alakulását országosan a naponta frissülő https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/ weblapon a Térképek menüpont alatt. A narancssárga jelölőkre rákattintva megnézhetjük a fogás helyén az első fogás dátumát, a fogott egyedek számát és a lárvák fejlettségi állapotát. A kártevő ellen most már javasolt a védekezéseket elkezdeni (Actara SC). Az Actara SC, mint a leghatásosabb készítmény, az engedélyokirata előírása alapján szőlőben csak gyümölcskötődés kezdetétől (elvirágzás után) használható. A készítmény méhekre kifejezetten kockázatos. Virágzó gyomnövények jelenléte esetén nem alkalmazható. Ezért használata előtt gondoskodni kell a szőlőültetvényben a virágzó gyomok kaszálásáról vagy irtásáról. Szőlőben évente maximum 3 alkalommal, 14 napos időközzel, gyümölcskötődés kezdetétől fürtzáródásig használható. Mindenképpen várjuk meg tehát, amíg  teljesen elvirágzik a szőlő, és csak utána kezdjük meg a kártevő elleni permetezéseket az említett készítménnyel. Ezen kívül a védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett piretroid hatóanyagú (pl. lambda-cihalotrin) – rovarölő szer alkalmazható. Minden esetben nézzük át az engedélyokirat előírásait, mert ezek bizonyos korlátozásokat írhatnak elő az egyes készítmények alkalmazásakor. Legfőképpen a méhek védelmére figyeljünk. Egyes készítmények csak méhkímélő technológiával juttathatók ki.

 

 

 

A kórokozóval, az amerikai szőlőkabócával valamint a védekezéssel kapcsolatos információk elérhetők az alábbi honlapon:

 

https://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/noveny_talajvedelmi_ig/szakteruletek/nov_eg/neukarositok/neu_karositok_fd.html

 

 

 

    A meteorológiai állomások által mért adatok  

 

 06.16 - 06.22.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

23,7

0

 Iván-völgy

23,6

0

 Bati-kereszt      

23,5

0

 Kajmád   

23,5

0

 Görögszó  

23,8

0

 Bátaszék  

23,8

0

 Paks  

23,5

0

 Bonyhád     

23,6

0

 

 

Pénteken fülledt időben lesz meleg. Észak felől viszont szélerősödéssel és elszórtan zivatarok kialakulásával hidegfront érkezése valószínűsíthető a nap folyamán. Szombatra kissé mérséklődik a hőség, de jelentős időjárás romlásra ezúttal nincs kilátás, marad a 30 fok körüli hőmérséklet, majd előreláthatólag vasárnaptól újult erővel tér vissza a kánikula. A jövő hétre pedig – az átlagosnál még nagyobb bizonytalansággal, de - megérkezhet az idei nyár első hőhulláma, hőségriadókkal. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet biztonságosan végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön 3 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Luzindo

kabócák ellen Actara SC, Luzindo

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Ridomil Gold Plus 42,5 WP, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Neoram 37,5 WG

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium

 

A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja