Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2017.06.29.)

 

Kiadva: 2017.06.29. 12:00-kor.

Érvényes: 2017.07.06-ig.

Várható frissítés: 2017.07.06. 12:00-kor.

 

 

 

 

Sajnos jégverés érte a szekszárdi szőlőket. A nagy mennyiségű (50 mm) csapadékkal együtt jelentős jég is esett. A leveleket és a bogyókat is károsította a jég. A kár mértéke 20 és 60% közé tehető. Siralmas látványt nyújtanak ezekben a napokban az erősen megtépázott szőlők. A fürtök jelentős része sérült.

 


 

A bogyók repedésein megtelepedő különböző gombabetegségek továbbterjedését csak úgy akadályozhatjuk meg, ha mihamarabb permetezünk. A folpet és a réz hatóanyagok használata javasolt. A bordói lé jó választás. A védekezés még eredményesebb, ha a bordói lébe kolloid ként keverünk (0,3 %). A gálic és a mész összehúzza a sérült részeken a pólusokat, a kén pedig meggátolja a rothadást előidéző gombák megtelepedését és továbbterjedését. Kész formában is vehetünk bordóilé + kén permetszert. Most ne nézzük az árát a készítménynek, csak permetezzünk vele.

 


 

Rendkívül párás a levegő. Az esti, 9-10 óra körüli időszakban, a meteorológiai állomások által mért adatok szerint, 80 %-fölé emelkedik a páratartalom. Ez a folyamat az éjszakai órákban tovább folytatódik, és éjfélre eléri a páratartalom a 85-90%-ot. Délelőtt 9 - fél 10-körül esik vissza 70% alá a páratartalom. Napi átlagban 10-12 órán át 70% feletti a levegő páratartalma. Ez az alapja és magyarázata a lisztharmat erős fellépésének. Egyes fajtákban, Kék Oportó, Kékfrankos, jelentős lisztharmat-fertőzések alakultak ki. Elsősorban a  bogyókon tapasztalhatók erős fertőzések. Az erősebben fertőzött helyeken azonnal védekezni kell. Elsősorban a kontakt készítmények áztatás-szerű használata állíthatja meg a fertőzés továbbterjedését. A kontakt szerekhez társított felszívódó szereknek a további fertőzések kialakulásának megelőzésében van jelentősebb szerepük.

A peronoszpóra tünetei is megjelentek a Borvidék ültetvényeiben. Most még a leveleken jelentek meg a tünetek, de a későbbiekben - csapadékos időjárás esetén - a konidiumok lemosódnak a fürtökre és a továbbiakban a bogyók károsodása is elkezdődhet.

 

 


Peronoszpóra ellen a permetezések "alapszereként" mindenképpen szerepeljen a folpet hatóanyag vagy folpet tartalmú szerkombináció. A betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 7-10 naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt, hogy a gombabetegségek támadása visszatartható legyen.

 

 


A szőlőmolyok lárvái L4-es stádiumban vannak a mostani időszakban. Ezzel párhuzamosan a szőlőmolyok II. nemzedékének rajzása elkezdődött. Szex-feromon csapdáink a héten átlagosan 4 db lepkét fogtak.

 

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. Lisztharmat ellen és jégverés miatt  a mostani időszakban 400-500 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

 

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény újra kigyomosodott, a nyári kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás.

 

 

A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

 

 

Fordítsunk figyelmet a lehetséges perzselések elkerülésére. "Töményebb" permetlevek kijuttatására keressünk reggeli vagy esti időpontot. A képen látható fiatal leveleket, a déli órákban, erős napsütésben kijuttatott nagy adagú (5 kg/ha) kén perzselte.

 

 

A lombtrágyák használatát el kell kezdeni a hiánytüneteket mutató ültetvényekben. Most leginkább a vashiány tünetei a legjelentősebbek. Az erős növekedés és a levegőtlen talaj miatt mostanra kialakulnak a vashiány jellemző tünetei.

 

 

 

Az ilyen ültetvényekben kezdjük el a lombtrágyák folyamatos, minden permetezésnél történő, adagolását.

 


 

A szőlőtőkén a főhajtás és az azokon lévő levelek adják a termés fejlődéséhez az energiát. A levél tövénél, a hónaljhajtások (kacsok) tömeges megjelenése miatt most van az ideje a hónaljazásnak/kacsozásnak. A kacsokat még idejekorán kell le/ki-tördelni. Ugyanis azok az ágak termést nem hoznak, de a tőkétől az erőt és a terméstől a vizet elveszik. Elég, ha akkor távolítjuk el őket, míg azok kb. 30 cm-esek lesznek. Igazából a kacs (cirrhus) kapaszkodó szerv, fejlődhet szárból: szár-kacs (pl. szőlő), ág-kacs (pl. tök), levélből: levél-kacs (pl. borsó), levélcsúcsból (pl. Gloriosa), pálhalevélből (pl. Smilax), levélnyélből (pl. iszalag). Néhány helyen bajusz néven is emlegetik, de kacskaringónak is nevezik. Egyes vidékeken népiesen a hónaljhajtásokat a szőlőn kacsnak is hívják. Néhány fajtánál (pl. Kocsis Irmánál) kacsot ízközben is találhatunk.

 

 

 

A kabócák ellen el kell kezdeni a védekezést. Maga a kártevő nem karantén besorolású, csak a betegség (aranyszínű sárgaság fitoplazma), amit terjeszt.

 

 

 Amerikai szőlőkabóca kifejlett egyede

 

A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca lárvák károsítása folyamatos, a lárvák L3-as fejlettségűek. A fiatal lárvák L3-fejlettségtől már terjeszthetik a fitoplazmás betegséget. Az általa terjesztett karantén betegség - az aranyszínű sárgaság fitoplazma - jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a Borvidék, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusznak a fenntartása miatt fontos az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés a nyári időszakban.

 

 

 L3-as fejlettségű lárva

 

 

 

Figyelemmel kísérhetjük a lárvák általi fertőzöttség alakulását országosan a naponta frissülő https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/ weblapon a Térképek menüpont alatt. A narancssárga jelölőkre rákattintva megnézhetjük a fogás helyén az első fogás dátumát, a fogott egyedek számát és a lárvák fejlettségi állapotát. A kártevő ellen most már javasolt a védekezéseket elkezdeni (Actara SC). Az Actara SC, mint a leghatásosabb készítmény, az engedélyokirata előírása alapján szőlőben csak gyümölcskötődés kezdetétől (elvirágzás után) használható. A készítmény méhekre kifejezetten kockázatos. Virágzó gyomnövények jelenléte esetén nem alkalmazható. Ezért használata előtt gondoskodni kell a szőlőültetvényben a virágzó gyomok kaszálásáról vagy irtásáról. Szőlőben évente maximum 3 alkalommal, 14 napos időközzel, gyümölcskötődés kezdetétől fürtzáródásig használható. Ezen kívül a védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett piretroid hatóanyagú (pl. lambda-cihalotrin) – rovarölő szer alkalmazható. Minden esetben nézzük át az engedélyokirat előírásait, mert ezek bizonyos korlátozásokat írhatnak elő az egyes készítmények alkalmazásakor. Legfőképpen a méhek védelmére figyeljünk. Egyes készítmények csak méhkímélő technológiával juttathatók ki.

 

A kórokozóval, az amerikai szőlőkabócával valamint a védekezéssel kapcsolatos információk elérhetők az alábbi honlapon:

 

https://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/noveny_talajvedelmi_ig/szakteruletek/nov_eg/neukarositok/neu_karositok_fd.html

 

 

 A meteorológiai állomások által mért adatok  

 

 06.23 - 06.29.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

23,9

52

 Iván-völgy

23,7

50

 Bati-kereszt      

23,6

49

 Kajmád   

23,6

43

 Görögszó  

23,9

34

 Bátaszék  

23,9

17

 Paks  

23,6

23

 Bonyhád     

23,7

26

 

 

Pénteken ismét felerősödik a délnyugati szél. Sok napsütés, nagyrészt száraz, meleg idő ígérkezik. Késő délután, este, északnyugat felől felhősödés kezdődik. Éjjel hidegfront érkezése valószínűsíthető szélirány váltással, kiadós esőkkel. Szombaton mérséklődik a nagy meleg, és változékonyabbra fordul az időjárásunk. Az éjszakai, kora reggeli kiadósabb esőket ígérő csapadékmező felhőzete napközben délelőtt felszakadozik, így elszórtabban valószínű átmeneti eső, zápor a változó napsütésben. Északnyugatira, nyugatira fordul a szél. Élénknek ígérkezik, de nem olyan erősnek, mint a korábbi napokon. Vasárnapra túlnyomórészt napos, kellemesen meleg időre van kilátás. Élénk, időnként erős északnyugati szél fúj. Elvétve lehet futó zápor, de jelentős eső nem esik. Jövő hét első napjai is mérsékeltebben meleg, változóan napos-felhős időt ígérnek élénk északias széllel. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet biztonságosan végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön 10 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 

 

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Luzindo

kabócák ellen Actara SC, Luzindo

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Ridomil Gold Plus 42,5 WP, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Neoram 37,5 WG

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium

 

 A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja