Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2017.08.17.)

 

Kiadva: 2017.08.17. 12:00-kor.

Érvényes: 2017.08.24-ig.

Várható frissítés: 2017.08.24. 12:00-kor.

 

 

 

Az elmúlt heti meleg kedvező volt a szőlő érésének. Szépen színesedtek a fajták. A cukorfok is már értékelhető, a sérült bogyók száma viszont a június 27-ei jégverés után sok. A jégverés után, nagyobb termelők közül, többen nyilatkozták, hogy szüretre majd a jégvert bogyók kihullanak a fürtből. Mi azonban azt mondtuk, hogy nem fognak. A mostani helyzetben jól látható, hogy a két hónappal ezelőtt megsérült bogyók teljes számban a fürtön vannak. A szőlő az idei évjáratban jó állagú, a minőség és a mennyiség is jó évjáratot vetít előre. Jelenleg a sérült bogyók jelentenek veszélyt a minőségre, de nem is kicsit. Ezeket a szemeket majd ki kell válogatni szüretkor, mert a sérült szemek íze jelentősen rontja majd a bor minőségét. Azonban a nagyobb baj már a küszöbön van. A jobban érő csemegeszőlőknél már látható az, ami a borszőlőknél csak most következik: a szürkepenészes rothadás. Mindenképpen végezzünk az idei évben szürkepenész elleni védekezést már most, függetlenül az időjárás várható alakulásától. Ezzel megelőzhetjük, hogy egész évi munkánk- netán néhány esőt követően - napok alatt tönkremenjen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szőlőmolyok károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A héten a tarka szőlőmoly rajzása leállt. A lárvák kártétele folyamatos. A legjellemzőbb lárvaállapot az  L-2-es lárvák. A kitinszintézis-gátlók használata javasolt a mostani időszakban.

 

 

 

A késői fajtákban lisztharmat és peronoszpóra ellen a réz és a kén használata javasolható. Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban a 600 liter víz/ha vízmennyiséggel történő permetezés a legeredményesebb.

 

 

 

A gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Ha az ültetvény újra kigyomosodott, a kezelést glifozát tartalmú készítménnyel végezzük el. 

 


 

Több helyen találkozhatunk az atkák kártételével. Az eddig gyorsan növő lombozaton nem volt szembetűnő a kártételük, de a mostani időszakban jobban láthatóak a levéltünetek. Elsősorban a gubacsatkák felszaporodása észlelhető a lombozaton. Speciális atkaölő szerrel permetezzük meg a tőkéket vagy használjunk folyamatosan nagy adagú ként.

 

 

 

A túlterhelt tőkéken ebben az időszakban megjelenhetnek a tőkeelhalás (Eutypa, Stereum) tünetei. Jelenleg a betegség ellen nem ismert kémiai védekezési mód. A terhelés csökkentésével, lombtrágyák folyamatos használatával megelőzhető a betegség fellépése. A tőke szakszerű, az első tünetek megjelenésekor elvégzett, visszavágásával újra nevelhetjük a növényt. A kórokozó gombák eltömik testükkel a vízszállító edényeket, így a növény hirtelen lankad, fonnyad, majd gyorsan pusztul a barnulás feletti részen. Sokszor az egész tőkét érinti a száradás. A törzs átvágása után megfigyelhetőek a jellegzetes tünetek.

 


 

A kabócák ellen folytatni kell a védekezést. Maga a kártevő nem karantén besorolású, csak a betegség (aranyszínű sárgaság fitoplazma), amit terjeszt. A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca  kifejlett egyedei általánosan jelen vannak a szőlőültetvényekben.

 

 

 

  Amerikai szőlőkabóca kifejlett egyede

 

A kártevő által terjesztett karantén betegség - az aranyszínű sárgaság fitoplazma - jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a Borvidék, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusznak a fenntartása miatt fontos az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés a nyári időszakban. Figyelemmel kísérhetjük a fertőzöttség alakulását országosan a naponta frissülő https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/ weblapon a Térképek menüpont alatt. A kártevő ellen nyomatékosan javasolt a védekezés (Actara SC). Az Actara SC, mint a leghatásosabb készítmény, a méhekre kifejezetten kockázatos. Virágzó gyomnövények jelenléte esetén nem alkalmazható. Ezért használata előtt gondoskodni kell a szőlőültetvényben a virágzó gyomok kaszálásáról vagy irtásáról. Szőlőben évente maximum 3 alkalommal, 14 napos időközzel, gyümölcskötődés kezdetétől fürtzáródásig használható. Ezen kívül a védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett piretroid hatóanyagú (pl. lambda-cihalotrin) – rovarölő szer alkalmazható. Minden esetben nézzük át az engedélyokirat előírásait, mert ezek bizonyos korlátozásokat írhatnak elő az egyes készítmények alkalmazásakor. Legfőképpen a méhek védelmére figyeljünk. Egyes készítmények csak méhkímélő technológiával juttathatók ki.

 

A permetezések tervezésekor a gazdálkodónak szigorúan be kell tartania a törvényi előírásokat (43/2010.(IV.23.) FVM rendelet 15.§.), mely szerint méhekre kifejezetten veszélyes (kockázatos) készítménnyel virágzó növényállomány (ide értendő a nem virágzó kultúrában előforduló virágzó gyomok is) kezelése tilos!

 

Méhekre mérsékelten veszélyes (kockázatos) szereket csak az engedélyokiratba foglalt kiegészítés birtokában, a méhkímélő technológia pontos alkalmazásával szabad kijuttatni!

 

Méhkímélő technológia: a kezelés csak a csillagászati napnyugta előtt 1 órával kezdhető meg és még aznap 23.00 óráig be kell fejezni. Amennyiben a méhek a megjelölt időszakban még a virágzó növényállományt látogatják, a permetezés nem kezdhető meg! Szigorúan tilos a permetezést a hajnali, vagy reggeli órákra időzíteni (befejezni).

 

Ha a kezelendő szőlőterület szomszédságában virágzó kultúrnövény (pl. napraforgó) van, a permetezés szintén nem végezhető. A méhek kímélése érdekében a gazdálkodó és a közelbe települt méhész között tájékoztató kapcsolat felvétel indokolt.

 

A környezetkímélő, integrált növényvédelem legfontosabb követelménye a méhek védelme. A károkozó termelőket a kártérítési felelősség mellett növényvédelmi bírság is sújtja, ezért mindenki törekedjen a szakszerű védekezések megvalósítására (szeles időben ne permetezzünk, lehetőleg az esti órákban szórjuk ki az engedélyezett készítményeket (az engedélyezett dózisban).

 

A kórokozóval, az amerikai szőlőkabócával valamint a védekezéssel kapcsolatos információk elérhetők az alábbi honlapon:

 

https://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/noveny_talajvedelmi_ig/szakteruletek/nov_eg/neukarositok/neu_karositok_fd.html

 

Az amerikai szőlőkabóca mellett egyre több termelőnél előfordulnak a borvidéken az amerikai lepkekabóca által okozott tünetek. Feltűnő ismertető jele az időnként igen nagy mennyiségű fehér, vattaszerű viaszváladék, melynek védelmében a lárvák és nimfák fejlődnek. Ezt a fehér váladékot már május végétől gyakran láthatjuk a tápnövényei levelén, szárán. A kifejlett lepkekabócák (5-8 mm nagyságúak) júliustól már megfigyelhetők, repülni is képesek, így könnyen és gyorsan terjednek. Tojásai a fás szárú tápnövények kérgén vészelik át a telet. Háztetőszerűen összecsukott szürkésfehér, viaszporral borított, ezüstös szárnyai és sárga szemei könnyen felismerhetővé teszik. A növényeken pattanva közlekedik. A növények levélfonákán, sarjhajtásokon végzett szívogatás következtében ragacsos mézharmatot ürít, melyen fekete korompenész telepszik meg. Leggyakrabban károsított növényfajok a fafélék, de közel 100 tápnövénye között gyümölcsfák és a szőlő is szerepelnek. Védekezési lehetőségként az olajos készítményekkel történő, tél végi lemosó permetezés gyéríti az áttelelő tojásokat. A már kifejlett állat ellen lehet kontakt hatású, de célszerűbb felszívódó szereket használni, vagy kombinálni a kettőt, a kezeléseket pedig ismételni is szükséges. A felszívódóak közül a tiametoxam hatóanyag (Actara SC) kiemelkedően hatékony ezen kabócafaj minden fejlődési alakja ellen is.

 

 

 

 Amerikai lepkekabóca

 

 

 

  A meteorológiai állomások által mért adatok  

 

 08. 11 - 17.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

22,4

1

 Iván-völgy

22,4

1

 Bati-kereszt      

22,2

1

 Kajmád   

22,3

0

 Görögszó  

22,5

1

 Bátaszék  

22,6

1

 Paks  

22,0

0

 Bonyhád     

22,1

1

 

 

Pénteken még melegebb időben lesz részünk. Időnként mérsékelt felhősödések megzavarhatják ugyan a napsütést, de jellemzően napos idő várható. Csapadék nem hullik. Szombaton napközben, a keddi, legfrissebb modellfutások alapján valószínűbb, hogy kitart a hőség és a strandidő. Kicsit későbbre valószínűsíthető a lehűlést és esőket hozó hidegfront érkezése. Éjjel, már viharos szélre és zivatarokra van kilátás. Vasárnapra borongós, hűvös, szeles idő, kisebb eső, záporok, néhol zivatar ígérkezik. A jövő hét első napjain most valószínűbb, hogy visszatér a meleg, napos, nyári időjárás. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet biztonságosan végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön 2 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Luzindo, Affirm

kabócák ellen Actara SC, Luzindo

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Ridomil Gold Plus 42,5 WP, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F, Neoram 37,5 WG

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

szürkepenész ellen: Switch 62,5 WG, Chorus 50 WG

gyomok ellen: Medallon Prémium

 

A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja