Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2017.08.24.)

Kiadva: 2017.08.24. 12:00-kor.

Érvényes: 2017.08.31-ig.

Várható frissítés: 2017.08.31. 12:00-kor.

 

 

 

A meleg időjárásban intenzíven érik a szőlő. A cukorfok is kedvezően alakul. A korai fajták már igen közel vannak a teljes érettséghez. A Zweigelt és Kékfrankos azonban még érhet. Szeptember elejétől átlagos időjárást jósolnak, ezért az említett fajták szürete szeptember közepétől kezdődhet.

 

A Pinot Noir szedése a héten kezdődik. Rozénak való részét már lehet szüretelni. A mai mérések szerint 18-19 mustfokos. A korai fehér fajták is már néhol szedésre érettek. Sietni azonban nem kell, nem szorít a cipő, esőt nem ígérnek a következő napokban, szép meleg idő várható.

 

 

Amennyiben a továbbiakban szürkepenész elleni kezelést tervezünk, azt most tegyük meg, ne hagyjuk a permetezést szeptember elejére. A magas cukortartalmú bogyókon eső nélkül is megindulhat a szürkepenészes rothadás az idei évben. A nyár elején jégvert fürtökben sok jelenleg a sérült szem.

 

 

Többen panaszkodnak, hogy a szemek maguktól fonnyadnak a fürtben. Sajnos nem tudjuk mi az oka. Lehet a fonnyadás oka fajtajelleg (Zweigelt, Kékfrankos), lehet tápanyaghiány. Aki szeretné szűkíteni a lehetséges okokat, annak most ajánlott a levélminta szedés a tüneteket mutató területről. A levélanalízis után, hiánytünet kimutatása esetén a jövő évben már el tudjuk látni a tőkéket lombtrágyázással a hiányzó elemmel.

 

 

Az érő szőlőt már nem fertőzi a lisztharmat és a peronoszpóra sem. A peronoszpóra, a késői fajtákban, a felső, vitorla alatti fiatal leveleket fertőzheti.  A késői fajtákban (Merlot, Cabernet) még egy Réz+Kén kombinációt érdemes kijuttatni. Ez a késői fajták esetében megakadályozza a levélen felszaporodó lisztharmat és peronoszpóra áttelelő képletek tömeges kialakulását, amely folyamat szeptemberben intenzív.

 

 

A szőlőmolyok károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A legjellemzőbb lárvaállapot az  L-2 - L3-as lárvák.

 
 

Az érő szőlőben a repedt bogyókból kipréselődő cukros nedvet szívesen látogatják a méhek. A darazsak saját maguk is képesek sebzést ejteni a bogyón, és ezt követően elfogyasztani az édes csemegét. Az idei évben sok a darázs, jelentősebb károsításukra lehet számítani. A bogyók károsítása a meleg időjárásban, az egyre édesebb szőlőn jelentős lehet. 

 

A szőlőtőkék közé kihelyezett darázscsapdával jelentősen csökkenthetjük a darazsak számát, és ezáltal a kártétel mértékét. Kaphatók külön erre a célra fejlesztett csapdák.

           Házilag is készíthetünk kiváló darázscsapdákat. Egy pillepalack és némi cukros folyadék kell hozzá. Ezek a csapdák is hatékonyan fogják a darazsakat.

 

 

A kabócák ellen folytatni kell a védekezést. Maga a kártevő nem karantén besorolású, csak a betegség (aranyszínű sárgaság fitoplazma), amit terjeszt. A Borvidéken az amerikai szőlőkabóca  kifejlett egyedei általánosan jelen vannak a szőlőültetvényekben.

 

 

  Amerikai szőlőkabóca kifejlett egyede

 

A kártevő által terjesztett karantén betegség - az aranyszínű sárgaság fitoplazma - jelenlétét még nem igazolták az elmúlt években elvégzett laboratóriumi vizsgálatok, így a Borvidék, jelen állapot szerint, mentes az aranyszínű sárgaság fitoplazma betegségtől. Ennek a státusznak a fenntartása miatt fontos az amerikai szőlőkabóca elleni védekezés a nyári időszakban. A kártevő ellen nyomatékosan javasolt a védekezés (Actara SC). Az Actara SC, mint a leghatásosabb készítmény, a méhekre kifejezetten kockázatos. Virágzó gyomnövények jelenléte esetén nem alkalmazható. Ezért használata előtt gondoskodni kell a szőlőültetvényben a virágzó gyomok kaszálásáról vagy irtásáról. Szőlőben évente maximum 3 alkalommal, 14 napos időközzel, gyümölcskötődés kezdetétől fürtzáródásig használható. Ezen kívül a védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett piretroid hatóanyagú (pl. lambda-cihalotrin) – rovarölő szer alkalmazható. Minden esetben nézzük át az engedélyokirat előírásait, mert ezek bizonyos korlátozásokat írhatnak elő az egyes készítmények alkalmazásakor. Legfőképpen a méhek védelmére figyeljünk. Egyes készítmények csak méhkímélő technológiával juttathatók ki.

 

A permetezések tervezésekor a gazdálkodónak szigorúan be kell tartania a törvényi előírásokat (43/2010.(IV.23.) FVM rendelet 15.§.), mely szerint méhekre kifejezetten veszélyes (kockázatos) készítménnyel virágzó növényállomány (ide értendő a nem virágzó kultúrában előforduló virágzó gyomok is) kezelése tilos!

 

Méhekre mérsékelten veszélyes (kockázatos) szereket csak az engedélyokiratba foglalt kiegészítés birtokában, a méhkímélő technológia pontos alkalmazásával szabad kijuttatni!

 

Méhkímélő technológia: a kezelés csak a csillagászati napnyugta előtt 1 órával kezdhető meg és még aznap 23.00 óráig be kell fejezni. Amennyiben a méhek a megjelölt időszakban még a virágzó növényállományt látogatják, a permetezés nem kezdhető meg! Szigorúan tilos a permetezést a hajnali, vagy reggeli órákra időzíteni (befejezni).

 

Ha a kezelendő szőlőterület szomszédságában virágzó kultúrnövény (pl. napraforgó) van, a permetezés szintén nem végezhető. A méhek kímélése érdekében a gazdálkodó és a közelbe települt méhész között tájékoztató kapcsolat felvétel indokolt.

 

A környezetkímélő, integrált növényvédelem legfontosabb követelménye a méhek védelme. A károkozó termelőket a kártérítési felelősség mellett növényvédelmi bírság is sújtja, ezért mindenki törekedjen a szakszerű védekezések megvalósítására (szeles időben ne permetezzünk, lehetőleg az esti órákban szórjuk ki az engedélyezett készítményeket (az engedélyezett dózisban).

 

A kórokozóval, az amerikai szőlőkabócával valamint a védekezéssel kapcsolatos információk elérhetők az alábbi honlapon:

 

https://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/noveny_talajvedelmi_ig/szakteruletek/nov_eg/neukarositok/neu_karositok_fd.html

 

Az amerikai szőlőkabóca mellett egyre több termelőnél előfordulnak a borvidéken az amerikai lepkekabóca által okozott tünetek. Feltűnő ismertető jele az időnként igen nagy mennyiségű fehér, vattaszerű viaszváladék, melynek védelmében a lárvák és nimfák fejlődnek. Ezt a fehér váladékot már május végétől gyakran láthatjuk a tápnövényei levelén, szárán. A kifejlett lepkekabócák (5-8 mm nagyságúak) júliustól már megfigyelhetők, repülni is képesek, így könnyen és gyorsan terjednek. Tojásai a fás szárú tápnövények kérgén vészelik át a telet. Háztetőszerűen összecsukott szürkésfehér, viaszporral borított, ezüstös szárnyai és sárga szemei könnyen felismerhetővé teszik. A növényeken pattanva közlekedik. A növények levélfonákán, sarjhajtásokon végzett szívogatás következtében ragacsos mézharmatot ürít, melyen fekete korompenész telepszik meg. Leggyakrabban károsított növényfajok a fafélék, de közel 100 tápnövénye között gyümölcsfák és a szőlő is szerepelnek. Védekezési lehetőségként az olajos készítményekkel történő, tél végi lemosó permetezés gyéríti az áttelelő tojásokat. A már kifejlett állat ellen lehet kontakt hatású, de célszerűbb felszívódó szereket használni, vagy kombinálni a kettőt, a kezeléseket pedig ismételni is szükséges. A felszívódóak közül a tiametoxam hatóanyag (Actara SC) kiemelkedően hatékony ezen kabócafaj minden fejlődési alakja ellen is.

 

 

 

 Amerikai lepkekabóca

 

 

 

  A meteorológiai állomások által mért adatok  

 

 08. 18 - 24.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

22,2

15

 Iván-völgy

22,1

14

 Bati-kereszt      

22,1

15

 Kajmád   

22,2

12

 Görögszó  

22,3

14

 Bátaszék  

22,3

12

 Paks  

21,8

10

 Bonyhád     

22,1

15

 

Pénteken már 30 fok fölötti kánikulára van kilátás, többnyire derült éggel. A hétvégén csapadékmentes, derült, vagy gyengén felhős idő ígérkezik, további felmelegedéssel, időnként meg-megélénkülő, délies légmozgással. Kánikula, igazi nyaralóidő a legvalószínűbb. Előreláthatólag hétfőn érkezik egy hidegfront, felhősödéssel, szélerősödéssel, átmeneti lehűléssel, itt-ott záporesővel, zivatarral. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön nem várható csapadék  (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 

 
 

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS, Luzindo, Affirm

kabócák ellen Actara SC, Luzindo

lisztharmat ellen: Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Neoram 37,5 WG

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

szürkepenész ellen: Switch 62,5 WG, Chorus 50 WG

gyomok ellen: Medallon Prémium

 

A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja