Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2017.08.31.)

Kiadva: 2017.08.31. 12:00-kor.

Érvényes: 2017.09.07-ig.

Várható frissítés: 2017.09.07. 12:00-kor.

 

 

 

  

A korai fehér fajták már szinte teljesen érettek, a savak lassan fogynak, ezért a korai fehéreket már kóstolgatni kell a szüret optimális időpontjának megállapítása végett. Növényvédelmi teendő már nincs ezekben az ültetvényekben.

 

 

 

 

A repedésre és rothadásra érzékeny, későbbi fajták bogyói azonban a hétre ígért csapadék miatt még veszélyben vannak. Jelentősebb eső után elsősorban a Kék Oportó és a Kadarka fajták bogyói repedhetnek fel, és az amúgy már cukros fürtökön a botritisz robbanásszerűen szétterjedhet a későbbiekben. A teljes érés előtt elvégzett fürtöző permetezés igen jó hatású a termésre. A gazdák kilevelezve a fürtzónát, a szürkepenész elleni készítményeket teljes dózisban használva, csak a fürtöket permetezve, olcsóbban, de hatékonyan vehetik elejét a betegség kialakulásának vagy  továbbterjedésének.

 

 

 

A késői fajtákban még mindig veszélyként jelentkezik a peronoszpóra. Elsősorban a felső, vitorla alatti fiatal levelek fertőződhetnek erősen. Ez olyan méreteket ölthet, korábbi fertőzésekkel társulva, hogy a késői fajtákban (Merlot, Cabernet) a beéréshez szükséges megfelelő mennyiségű és minőségű (idős-fiatal levelek megfelelő aránya) levélzet nem áll majd rendelkezésre. Ezeken a helyeken még mindig javasolt réz hatóanyag (21 nap várakozási idő) kijuttatása tapadásfokozó készítménnyel "erősítve".

 

A szőlőmolyok károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Az érés időszakában a lárvák egyenként rágják meg a bogyókat. A sérült bogyók hamar rothadásnak indulnak és az egész fürt a szürkepenész károsításának eshet áldozatul.

 

Helyi termelők próbamérések során a Rizlingszilvánit 18 mustfokosra mérték Kerék-hegyen. A Kékfrankos 18-19 mustfokos, de a Merlot is elérte már most a 19-20 mustfokot. A Kékfrankos mint alapfajta szürete egy kicsit a megszokottnál előbb, nagyjából szeptember 18-25 között lehet optimális az idei évben.

 

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok  

 

 08. 25 - 31.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

22,4

0

 Iván-völgy

22,2

0

 Bati-kereszt      

22,2

0

 Kajmád   

22,3

0

 Görögszó  

22,5

0

 Bátaszék  

22,5

0

 Paks  

21,9

0

 Bonyhád     

22,0

0

 

 

A meteorológiai ősz első napján, pénteken előreláthatólag erős felhősödés kezdődik. Szombaton átmenetileg több lesz a napsütés, és csak elvétve fordulhat elő záporeső, illetve zivatar. Kissé tovább hűl a levegő. Vasárnap borongós időre, sokfelé jelentős esőre, záporokra, helyenként heves zivatarokra lehet számítani. Hétfőn még előreláthatólag marad a sok felhő, többfelé esővel. Élénk, erős lökésekkel kísért nyugatias szél fúj. Hűvös lesz. A jövő hét folyamán is megmarad az időjárás változékonysága. Napos és borongós területek, valamint időszakok váltakoznak, elszórtan egy-egy záporesővel, zivatarral. A hőmérséklet nagyjából 22 fok körül tetőzik. Növényvédelmi munkákat a héten biztonságosan lehet végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön 2 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).
 

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS

kabócák ellen: Luzindo

lisztharmat ellen: Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Neoram 37,5 WG

szürkepenész ellen: Switch 62,5 WG, Chorus 50 WG

gyomok ellen: Medallon Prémium

 

A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja