Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2017.09.07.)

Kiadva: 2017.09.07. 12:00-kor.

Érvényes: 2017.09.14-ig.

Várható frissítés: 2017.09.14. 12:00-kor.

 

 

 

Az év során a szőlőt ért sok megpróbáltatást követően szeptember elején szebb a szőlő, mint gondolnánk. A mennyiség még válogatás után is megfelelő, válogatás nélkül helyenként nagy. A múlt heti 35 mm körüli eső után jelentősen megduzzadtak a bogyók, így még gyorsan tovább nőtt a fürttömeg. A vékonyhéjú fehér fajták repednek, rothadnak. El kell kezdeni szedni őket. Kék szőlők közül a Blauburger, a Néró, a Pinot Noir teljesen érettek, hétvégén szüretelhetők.

 

 

 

A repedésre és rothadásra érzékeny, későbbi fajták bogyói azonban a hétre ígért további csapadék miatt még veszélyben vannak. Jelentősebb eső után elsősorban a Kadarka, másodsorban a Zweigelt és a Kékfrankos bogyói repedhetnek fel, és az amúgy már cukros fürtökön a botritisz robbanásszerűen szétterjedhet a későbbiekben. A teljes érés előtt elvégzett fürtöző permetezés igen jó hatású a termésre. A gazdák kilevelezve a fürtzónát, a szürkepenész elleni készítményeket teljes dózisban használva, csak a fürtöket permetezve, olcsóbban, de hatékonyan vehetik elejét a betegség kialakulásának vagy  továbbterjedésének.

 

 

 

 

A Merlot és a Cabernet még sok időt tölt kint szüretig. Ezeknél a fajtáknál még mindig veszélyként jelentkezik a peronoszpóra. Elsősorban a felső, vitorla alatti fiatal levelek fertőződhetnek erősen. Ez olyan méreteket ölthet, korábbi fertőzésekkel társulva, hogy a késői fajtákban a beéréshez szükséges megfelelő mennyiségű és minőségű (idős-fiatal levelek megfelelő aránya) levélzet nem áll majd rendelkezésre. Ezeken a helyeken még mindig javasolt réz hatóanyag (21 nap várakozási idő) kijuttatása tapadásfokozó készítménnyel "erősítve". A napokban erős fertőzési ciklusok indultak el a levélen peronoszpóra esetében.

 

 

 

A szőlőmolyok károsítása folyamatos.  Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. Az érés időszakában a lárvák egyenként rágják meg a bogyókat. A sérült bogyók hamar rothadásnak indulnak és az egész fürt a szürkepenész károsításának eshet áldozatul.

 

 

 

 

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok  

 

 

 09.01 - 07.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

20,6

35

 Iván-völgy

20,1

34

 Bati-kereszt      

20,2

35

 Kajmád   

20,3

28

 Görögszó  

20,8

32

 Bátaszék  

20,7

31

 Paks  

19,8

29

 Bonyhád     

20,1

27

 

 

Szombaton időnként élénk déli széllel, több fokkal melegebb levegő sodródik a térségbe. Napos, kellemes hőmérsékletű, délután erősen felhősödő időre van kilátás. Jelentéktelen eső is előfordulhat. Vasárnap mérsékelt délnyugati szél mellett további melegedés, változó napsütés a legvalószínűbb. Délutántól záporok, zivatarok is kialakulhatnak. Hétfőn előreláthatólag változóan vastag felhőzet, fülledt idő ígérkezik. Éjszaka hidegfront érkezése valószínűsíthető. Kedden sokfelé csapadékos időre, záporokra lehet számítani a legfrissebb modellszámítások alapján. A következő 7 napban Borvidékünkön 25 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).
 

 

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Neoram 37,5 WG

szürkepenész ellen: Switch 62,5 WG, Chorus 50 WG

gyomok ellen: Medallon Prémium

 

A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja