Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2018.04.26.)

Kiadva: 2018.04.26. 12:00-kor.

Érvényes: 2018.05.03-ig.

Várható frissítés: 2018.05.03. 12:00-kor.

 

 

 

Az elmúlt héten kialakult időjárás kedvező volt a szőlő növekedéséhez. A száraz és meleg napokon gyorsan nőttek a hajtások. A borszőlők hajtásai ennek ellenére csak lassan növekedtek, míg néhány csemegeszőlő igencsak meglódult. A Merlot és a Cabernet Franc áll a leghátrább a sorban. A szálvesszős szőlőkben a rügyek a legtöbb helyen a szálvessző teljes hosszában kifakadtak, a március 1-én történt erős lehűlés nem viselte meg a rügyeket az eddigiek alapján.

 

 

A levélkék közül előbújó kis fürtkezdemények száma megfelelő, ez alapján kedvező számú fürt várható. A legfontosabb teendő a mostani időszakban az atkák elleni védelem.

 

 

Egyre inkább láthatóvá válnak az atkák által okozott tünetek. A jövő héten már jobban lehet látni a kis, kiterülő levélkéken a kártétel nagyságát, így dönteni lehet majd a védekezés szükségességéről.

 

 

 A szőlő-levélatka mikroszkópikus képe

 

Addig is a legjobb megoldás a nagy adagú kén használata a kártevő ellen. Az idei évben az atkák közepes kártétele várható.

 

A májusi cserebogár több helyen, főleg az erdővel határos részeken a gyümölcsfák mellett a szőlőt is károsítja. A gyümölcsfákat permetezve a szőlőt is permetezzük meg a kártevő ellen, ahol az egyedszám indokolja. A kis hajtások lerágásával kárt tehetnek a szőlőben.

 Képtalálat a következőre: „melolontha on grape”

 

A tarka és a nyerges szőlőmoly rajzása elkezdődött. Szex-feromon csapdáink átlagosan 10 db-ot fogtak a héten. A tavalyi évben tapasztaltak alapján, az idei évben, a molyok közepes-erős kártételére lehet számítani.

 

http://idtools.org/id/leps/tortai/large/images/Lobesia_botrana/lobesia_1542927.jpg

 

Az automata meteorológiai mérőállomásokhoz kapcsolt előrejelző programok "AZ IDEI ÉVBEN LISZTHARMATOS ÉV VÁRHATÓ" előrejelzést adnak. Az ivaros áttelelő alak aszkospórái már május első napjaiban elindíthatják majd az idei évi első fertőzési ciklust, amelynek látható tünetei május 15-körül már megjelenhetnek a leveleken.

 

 

Ezt a veszélyt jelentősen mérsékelhetjük a mostani időszakban végzett magas adagú kénes permetezéssel. A veszély komolyságát a tavalyi erős lisztharmat-járvány alapozza meg az idei évre. Sok az áttelelő képlet, ami tömeges és korai fertőzést okozhat. A jelenlegi száraz időjárás kedvező a szőlő-lisztharmat számára.

 

A száraz időjárás ellenére a gyomok folyamatosan fejlődtek. Két veszélyes gyomfaj is intenzív növekedésbe váltott át az elmúlt időszakban. A mezei acat és az apró szulák elérte a 20 cm-es fejlettséget. A gyomok elleni védekezésnek egyik optimális időpontja a mostani. Mechanikai talajműveléssel (kapálással) vagy vegyszeresen védekezhetünk ellenük.

 

 

 

Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát hatóanyagú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. Az említett hatóanyag minden magról kelő és évelő gyomnövényt irt. A gyomnövények 15-–25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki. Évelő gyomnövények ellen a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t, a magasabb dózist kijuttatva javasolt használni. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás.

 

 

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok  

 

 04.20 - 26.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

18,2

0

 Iván-völgy

17,9

0

 Bati-kereszt      

17,7

0

 Kajmád   

18,1

0

 Görögszó  

18,4

0

 Bátaszék  

18,4

0

 Paks  

17,6

0

 Bonyhád     

18,0

0

 

Pénteken csendes, nyugodt, napos, mérsékeltebben meleg időre van kilátás. Gyenge vagy mérsékelt délies szél fúj. Szombaton délelőtt napsütés, gyors melegedés, délután gomolyfelhősödés, majd késő délutántól, estétől elszórtan, de sokfelé kialakuló záporok, hevesebb zivatargócok várhatóak. Vasárnap reggel, délelőtt csökken a csapadék valószínűsége, de még lehetnek elvétve záporok. Ismét kisüt a nap, gyorsan melegszik a levegő, majd délután összességében kevés helyet érintve, de újabb záporok, zivatargócok kialakulásával lehet számolni. Hétfőn, kedden és szerdán is hasonló marad a légköri helyzet. Előreláthatólag mérsékelt déli, délnyugati szél mellett, meleg, változóan napos-gomolyfelhős időben, elsősorban délutánonként, esténként szórványosan kialakulnak záporok, esetenként kis körzetet érintő, de hevesebb zivatargócok. Tartós, kiterjedt, áztató eső továbbra sem valószínű. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet biztonságosan végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön 11 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 

 

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

cserebogarak és molyok ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Topas 100 EC, Thiovit Jet

gyomok ellen: Medallon Prémium

 

A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.