Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2018.05.03.)

Kiadva: 2018.05.03. 12:00-kor.

Érvényes: 2018.05.10-ig.

Várható frissítés: 2018.05.10. 12:00-kor.

 

 

 

Az elmúlt hét időjárása kedvezett a szőlő fejlődésének. A hajtások jelenleg 15-50 cm-es hosszúságúak a Borvidék ültetvényeiben. Az utóbbi 4-5 napban hatalmasat nőtt a szőlő. A levélkék közül előbújó kis fürtkezdemények száma megfelelő, ez alapján kedvező számú fürt várható. A legfontosabb teendő a mostani időszakban az atkák elleni védelem. A fiatal hajtásokon sok helyen megjelentek a levélatkák és a gubacsatkák is. A gubacsatkák elleni hatékony védekezésnek ez az utolsó időpontja. Amikor már kialakul a gubacsnál a nemez a fonáki oldalon, akkor már csak szerény hatékonysággal védekezhetünk a kártevő ellen. 

 

 

 

 

A nagy adagú kénnel végzett permetezés ebben a mostani időszakban nagyon hatásos ellenük. Megismételve, kétszer egymás után a kénes lemosásszerű permetezést, egyedszámuk annyira lecsökken általában, hogy ezek után közepesen fertőzött ültetvények esetében nincs szükség speciális atkaölő szeres kezelésre a továbbiakban, nyár elejéig. Erős fertőzés esetén ne sajnáljuk - az egyébként nem olcsó - speciális atkaölő szereket kijuttatni. Az erősen fertőzött szőlő hajtásnövekedése lelassul és a szívogatott hajtások a későbbiekben nem tudják a fejlődő fürtöket ellátni tápanyaggal. Jelentős termésveszteséggel lehet számolni az ilyen ültetvényekben.

 

 

 

A tarka szőlőmoly folyamatosan rajzik. Szex-feromon csapdáink átlagosan 24 db-ot fogtak a héten. Ebből a közepes egyedszámból következőleg a molyok közepes-erős kártételére lehet számítani az idei évben.

 

http://idtools.org/id/leps/tortai/large/images/Lobesia_botrana/lobesia_1542927.jpg

 

Az első lárvák megjelenése május 15-körül várható. Ezt követően 1 héttel időzítsük a kontakt rovarölő-szeres kezelést a tömeges lárvakelés idejére. Amennyiben nem akarjuk, hogy a lárvák kelése megkezdődjön, megelőzhetjük azt kitinszintézis-gátló készítmény használatával, amelyet a rajzáscsúcsban kell kijuttatni.

 

 

Képtalálat a következőre: „melolontha on grape”

 

A májusi cserebogár több helyen, főleg az erdővel határos részeken a gyümölcsfák mellett a szőlőt is károsítja. A gyümölcsfákat permetezve a szőlőt is permetezzük meg a kártevő ellen, ahol az egyedszám indokolja. A kis hajtások lerágásával kárt tehetnek a szőlőben.

 

Az automata meteorológiai mérőállomásokhoz kapcsolt előrejelző programok "Lisztharmatveszély" előrejelzést adnak. Az ivaros áttelelő alak aszkospórái már május első napjaiban elindíthatják majd az idei évi első fertőzési ciklust, amelynek látható tünetei május 15-körül már megjelenhetnek a leveleken.

 

 

Ezt a veszélyt jelentősen mérsékelhetjük a mostani időszakban végzett magas adagú kénes permetezéssel. A veszély komolyságát a tavalyi erős lisztharmat-járvány alapozza meg az idei évre. Sok az áttelelő képlet, ami tömeges és korai fertőzést okozhat. A jelenlegi időjárás kedvező a szőlő-lisztharmat számára.

 

Két veszélyes gyomfaj is intenzív növekedésbe váltott át az elmúlt időszakban. A mezei acat és az apró szulák elérte a 20 cm-es fejlettséget. A gyomok elleni védekezésnek egyik optimális időpontja a mostani. Mechanikai talajműveléssel (kapálással) vagy vegyszeresen védekezhetünk ellenük.

 

 

 

Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát hatóanyagú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. Az említett hatóanyag minden magról kelő és évelő gyomnövényt irt. A gyomnövények 15-–25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki. Évelő gyomnövények ellen a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t, a magasabb dózist kijuttatva javasolt használni. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás.

 

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok  

 

 04.27 - 05.03.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

20,8

0

 Iván-völgy

20,6

0

 Bati-kereszt      

19,8

0

 Kajmád   

20,3

0

 Görögszó  

21,1

0

 Bátaszék  

21,2

0

 Paks  

20,1

0

 Bonyhád     

20,5

0

 

Pénteken napsütés ígérkezik jellemzőnek, foltokban viszont erősebb felhősödésekre és záporokra, zivatarokra van kilátás. Szombaton és vasárnap mérsékelt, időnként élénkebb északias szél, változóan napos-gomolyfelhős ég mellett mérsékeltebben meleg időre számíthatunk. Csapadékgócok az országon belül bárhol kipattanhatnak. Hétfőn még mérsékelt, időnként élénk északias légmozgás ígérkezik jellemzőnek. Napos, nyugodt, csapadékmentesebb időre van kilátás. Keddtől ismét labilisabb légköri helyzet, nyárias hőmérséklet ígérkezik, de növekvő csapadékhajlammal. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet biztonságosan végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön 18 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

cserebogarak és molyok ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Topas 100 EC, Thiovit Jet

gyomok ellen: Medallon Prémium

 

A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.