Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2018.05.10.)

Kiadva: 2018.05.10. 12:00-kor.

Érvényes: 2018.05.17-ig.

Várható frissítés: 2018.05.17. 12:00-kor.

 

 

 

 

A melegebb napok hatására felgyorsult a szőlő fejlődése az elmúlt héten. Átlagosan 60 cm-es hajtások vannak az ültetvényekben, de több helyen figyeltünk meg 80 cm feletti hajtásnövekedést is. A múlt héten 1-3 mm csapadék esett a Borvidéken. Az ilyenkor szokásos átlagos fejlettséghez képest mintegy 10 nappal vagyunk előbbre.

 


 

Általánosan megfigyelhető a vadszőlő virágzása. Ezt követően 10-12 nappal szokott következni a borszőlő virágzása. A mostani adatokból kiindulva, meleg időjárás esetén, május 15-20-körülre számítani lehet a virágzás kezdetére a Borvidék ültetvényeiben.

 

 

 

A szőlő hajtásai nagyon törékenyek és levelei vékonyak. A zöldmunkáknál óvatosan kell dolgozni, hogy a megmaradó hajtásokat ne sértsük meg. Ez a vékony levélszövet kedvez a betegségeknek, azok könnyen fertőzhetik a leveleket és gyorsan terjedhetnek a levélszövetben. A permetezés során figyelni kell a perzselés fokozott veszélyére.

 

 

Az automata meteorológiai mérőállomásokhoz kapcsolt előrejelző programok erős LISZTHARMAT-VESZÉLYT jeleznek. Az időjárás kedvező a lisztharmat kialakulásának. A hétvégére ígért záporos időben jelentős fertőzések indulhatnak el. Borszőlőben tüneteket még nem találtunk a Borvidék ültetvényeiben, de rövidesen várható az első tünetek megjelenése a leveleken. Csemegeszőlőben (Cardinal) már a tőketörzshöz közeli részeken megtalálhatóak az első kialakult lisztharmattelepek a leveleken. Csak ezen a fajtán találtunk levéltüneteket.

 


 

 

A legfontosabb teendő a mostani időszakban, hogy megelőzzük a primer és a szekunder tünetek megjelenése után a szaporítóképletek kialakulását a gombatelepeken. A szőlő gombabetegségek elleni védelmét a napokban meg kell kezdeni. A permetezésre kontakt és felszívódó készítmények együttes használata javasolt. Kén, lisztharmat elleni felszívódó készítmény és a peronoszpóra elleni kontakt készítmény is kerüljön bele a tankkeverékbe.

 

A fiatal hajtásokat több helyen károsíthatják a levélatkák és a gubacsatkák.

 


 

A gombaölő szerek mellé speciális atkaölő szereket is keverjünk hozzá.

 

 

A tarka szőlőmoly rajzása folyamatos. Szex-feromon csapdáink átlagosan 7 db-ot fogtak a héten. Az első lárvák megjelenése az elkövetkező napokban már várható. A rovarölő szeres kezeléseket el kell kezdeni a molyok ellen, mert ennek hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák már virágzás előtt jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban elsősorban a kitinszintézis-gátló készítmények használata indokolt. A rovarölő szerek használata más kártevők miatt is indokolt. Több helyen a lombormányosok, levélbarkók és egyéb levélkárosítók is fogyasztják a szőlőt.

 

A zöldmunkákkal folyamatosan válogassuk ki a jól fejlődő hajtásokat. A tőkék így mielőbb a megmaradt, kiválogatott szép, erős hajtásokba tudják összpontosítani a növekedési energiájukat. A tőketörzsön előtört kis hajtásokat távolítsuk el még most, mielőtt azok megerősödnének.

 

   

 

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. Sorkezelés formájában kijuttatva a glifozát hatóanyagú szereket, eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. Az említett hatóanyag minden magról kelő és évelő gyomnövényt irt. A gyomnövények 15-–25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki. Évelő gyomnövények ellen a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t, a magasabb dózist kijuttatva javasolt használni. Apró szulák ellen közvetlen a szulák virágzását megelőző időszakban használhatjuk eredményesen a gyomirtószereket. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás.

 

 

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok  

 

 05.03 - 10.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

20,2

2

 Iván-völgy

20,1

2

 Bati-kereszt      

19,6

3

 Kajmád   

20,1

2

 Görögszó  

20,5

2

 Bátaszék  

20,6

2

 Paks  

19,4

3

 Bonyhád     

20,0

3

 

Pénteken marad a nagyobbrészt napos, meleg időjárás. A késő délutáni, esti időszakban nő meg az esélye záporok, zivatarok kialakulásának. Szombatra kellemesen meleg, változóan napos idő ígérkezik, de továbbra is kedvezőek lesznek a légköri feltételek egy-egy kis körzetet érintő zápor vagy hevesebb zivatargóc kialakulására. Vasárnap előreláthatólag nyugodtabb, szikrázóan napos, derült idő alakul ki. Csökken a csapadékhajlam. Hétfőn és kedden élénk északi széllel hűvösebb levegő érkezése valószínűsíthető, marad azonban a zömében napos időjárás, elszórtan kis körzeteket érintő záporokkal, zivatargócokkal. Fokozódik a szárazság. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet biztonságosan végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön 19 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

cserebogarak és molyok ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Bravo 500

gyomok ellen: Medallon Prémium

 

A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.