Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2018.05.17.)

Kiadva: 2018.05.17. 12:00-kor.

Érvényes: 2018.05.24-ig.

Várható frissítés: 2018.05.24. 12:00-kor.

 

Megkezdte a virágzást a szőlő. Ilyen korai dátumra még az idősebbek sem emlékeznek. A Kékfrankoson, helytől függetlenül, mindenhol kinyíltak az első virágok.  A szőlő jól fejlődött az elmúlt héten. Jelenleg fekvéstől és fajtától függően 5-25%-os virágzás van a Borvidék ültetvényeiben. A meleg napok hatására gyors volt a virágzás megindulása és várhatóan a továbbiakban is megmarad a gyors ütemű virágzás. Ugyan most kissé lehűlt a levegő és esett némi csapadék, de ez alapvetően nem befolyásolta a szőlő erőteljes fejlődését.

A betegségek, úgy tűnik, egyelőre nem tudják tartani ezt a gyors ritmust. Sem a lisztharmat sem a peronoszpóra nem jelentkezett még "be" komolyan. Valószínűleg majd később próbálnak "erősíteni". Alapvetően a szárazság és a 4 óránál tovább tartó levélnedvesség hiánya miatt nem tudnak elindulni a spórák a fejlődésben, csírázásban.

 

 

Ennek ellenére nem árt az óvatosság. Most két stratégia közül érdemes választani. Az egyik szerint egy "könnyű" felszívódó és kontakt kombináció elég. A másik stratégia szerint a nagyágyúkat lehet elővenni: strobilurinok vagy erős felszívódók mind lisztharmat és peronoszpóra (folpetes kombinációk) ellen is. Ez többször annyiba kerül, mint az első változat, de a virágzás miatt, mivel nem tudni mennyi csapadék fog esni, biztonságosabb választás.

 

 

 

A lisztharmat levéltünetei lassan, de folyamatosan megjelentek a Borvidék ültetvényeiben. Bár alapvetően az időjárás a lisztharmat terjedésének kedvez, a peronoszpóra számára is jó "előkészületi időszaknak" számít az elmúlt hét időjárása. Az elmúlt napokban történt esőzések nyomán, gyenge fertőzési ciklus indult el. Ennek elszórt tünetei a virágzás alatt megjelenhetnek. További csapadék érkezése esetén akár erősebben is felléphet a betegség, már a virágzás alatt, ami igen veszélyes a kötődő kis bogyókezdeményekre nézve.

 

 

 

Általánosságban erős a hajtásnövekedés és sűrű lombozat alakult ki a virágzásra. Ezeken a helyeken fokozottan figyeljünk a zöldmunkák időbeni elvégzésére, mert a befülledő, árnyékos részeken a kötés gyenge lesz, a gombabetegségek pedig erősek.

 

 

A tarka szőlőmoly rajzása gyenge. Szex-feromon csapdáink átlagosan 4 db-ot fogtak a héten. Ezzel párhuzamosan a lárvák megjelenése és károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. 

 

 

Permetezés hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák a virágzás alatt jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban a kontakt szerek és  a kitinszintézis-gátló készítmények használata is indokolt és megfelelő, bármelyik szertípust választhatjuk az eredményes védekezés érdekében. 

 


 

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 350 l víz körüli lémennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Nemcsak a középső zónának, de a lombozat alacsonyabban (tőketörzs) és magasabban (vitorla) elhelyezkedő részeinek is juttatni kell a permetléből.

 

 

A zöldmunkákkal folyamatosan válogassuk ki a jól fejlődő hajtásokat. A fürtök így "levegőhöz juthatnak", a növényvédő szerek pedig hozzáférhetnek az eldugottabb részekhez is.

 


 

A huzalok közé igazított hajtásokat nem bántja a szeles, viharos, záporos időjárás.

 

 

A gubacsatkák és a levélatkák ellen védekezzünk atkaölő szerrel, ahol szükséges.

 

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. A gyomnövények levelein keresztül felszívódó hatóanyagú készítményekkel eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. A gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki az említett készítményeket. Évelő gyomnövények ellen a magasabb dózist javasolt kipermetezni, a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t. Apró szulák ellen közvetlen a szulák virágzását megelőző időszakban használhatjuk eredményesen a gyomirtószereket. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás. A pótlásokat törzstakaróval védhetjük a gyomirtószertől.

 

 

 

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok  

 

 05.11 - 17.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

20,3

7

 Iván-völgy

20,2

6

 Bati-kereszt      

19,9

7

 Kajmád   

20,2

8

 Görögszó  

20,6

7

 Bátaszék  

20,8

12

 Paks  

19,8

6

 Bonyhád     

20,1

8

 

Pénteken előreláthatólag már kevesebb helyen fordul elő és csökken a csapadék mennyisége, tartósan kisüt a nap a változó, szakadozott felhőzet mellett. Enyhülés kezdődik, mérsékelten meleg időre van kilátás. Friss északnyugati, nyugati szél fúj. Hétvégén még tovább csökken a csapadék valószínűsége. Visszatér a nyár. Jellemzően napos, gyorsan melegedő időben bízhatunk, de délutánonként növekvő fülledtség mellett kipattanhat egy-egy kis körzetet érintő hevesebb zápor, zivatargóc. Hétfőn és kedden tovább fokozódik a nappali felmelegedés és a fülledtség is. Napos, gomolyfelhősödő időben hétfő estétől egyre többfelé kialakuló csapadékgócok, záporok, zivatarok várhatóak. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet biztonságosan végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön 14 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 

 

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Bravo 500, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium

 

 

A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.