Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2018.05.24.)

Kiadva: 2018.05.24. 12:00-kor.

Érvényes: 2018.05.31-ig.

Várható frissítés: 2018.05.31. 12:00-kor.

 

  

Nem történtek "egetverő" események az elmúlt héten a szőlőben. Csapadékszegény, száraz, meleg időjárás uralkodott egész héten, ezért a betegségek nem terjedtek. Egy eső "zavarta meg" az egyhangúságot szerda éjjel, de csak 10 mm körül esett, és reggelre felszáradt a nagy része. A Kékfrankos szépen virágzik. A meleg napok hatására gyors a virágzás, és várhatóan gyors ütemben lezajlik. A szőlő erőteljesen fejlődik. A kötődés, az eddig látható jelek szerint, jól alakul. Nem hiányosak a fürtök, reméljük az összes fajtában jó lesz a termékenyülés.

 


 

A betegségek, úgy tűnik, egyelőre nem tudnak "elindulni". Sem a lisztharmat sem a peronoszpóra nem jelentkezett még "be" komolyan. Valószínűleg majd később próbálnak "erősíteni". Alapvetően a szárazság és a 4 óránál tovább tartó levélnedvesség hiánya miatt nem tudnak elindulni a spórák a fejlődésben, csírázásban.

 

 

Ennek ellenére nem árt az óvatosság. Most két stratégia közül érdemes választani. Az egyik szerint egy "könnyű" felszívódó és kontakt kombináció elég. A másik stratégia szerint a nagyágyúkat lehet elővenni: strobilurinok vagy erős felszívódók mind lisztharmat és peronoszpóra (folpetes kombinációk) ellen is. Ez többször annyiba kerül, mint az első változat, de a virágzás miatt, mivel nem tudni mennyi csapadék fog esni, biztonságosabb választás. A legbátrabbak csak kontakt készíményekkel permeteznek. Némi bátorsággal és kis szőlőterülettel rendelkezve most azért lehet spórolni. A nagyobb termelőknek több idő kell, hogy végigpermetezzék az ültetvényeiket, így ott a biztonsági szempontok fontosabb szerepet játszanak.

 

 

 

A lisztharmat levéltünetei lassan, de folyamatosan megjelentek a Borvidék ültetvényeiben. A peronoszpóra tüneteit még nem észleltük az ültetvényekben.

 

 

 

Általánosságban erős a hajtásnövekedés és sűrű lombozat alakult ki a virágzásra. Ezeken a helyeken fokozottan figyeljünk a zöldmunkák időbeni elvégzésére, mert a befülledő, árnyékos részeken a kötés gyenge lesz, a gombabetegségek pedig erősek.

 

 

A tarka szőlőmoly rajzása erősödött. Szex-feromon csapdáink átlagosan 8 db-ot fogtak a héten. Ezzel párhuzamosan a lárvák megjelenése és károsítása folyamatos.

 


 

Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. 

 

 

Permetezés hiányában a fürtkezdeményeket a kis lárvák a virágzás alatt jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban a kontakt szerek és  a kitinszintézis-gátló készítmények használata is indokolt és megfelelő, bármelyik szertípust választhatjuk az eredményes védekezés érdekében. 

 


 

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 350 l víz körüli lémennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Nemcsak a középső zónának, de a lombozat alacsonyabban (tőketörzs) és magasabban (vitorla) elhelyezkedő részeinek is juttatni kell a permetléből.

 

 

 

A zöldmunkákkal folyamatosan válogassuk ki a jól fejlődő hajtásokat. A fürtök így "levegőhöz juthatnak", a növényvédő szerek pedig hozzáférhetnek az eldugottabb részekhez is.

 

 


 

A huzalok közé igazított hajtásokat nem bántja a szeles, viharos, záporos időjárás. Nagyon sok a fiatal, megnyúlt hajtás, amiknek szüksége van a támasztékra és a kapaszkodási lehetőségre.

 

 

A gubacsatkák és a levélatkák ellen védekezzünk atkaölő szerrel, ahol szükséges.

 

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. A gyomnövények levelein keresztül felszívódó hatóanyagú készítményekkel eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. A gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki az említett készítményeket. Évelő gyomnövények ellen a magasabb dózist javasolt kipermetezni, a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t. Apró szulák ellen közvetlen a szulák virágzását megelőző időszakban használhatjuk eredményesen a gyomirtószereket. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás. A pótlásokat törzstakaróval védhetjük a gyomirtószertől.

 


 

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok  

 

 05.18 - 24.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

20,1

12

 Iván-völgy

20,0

9

 Bati-kereszt      

19,7

14

 Kajmád   

20,1

13

 Görögszó  

20,4

16

 Bátaszék  

20,5

12

 Paks  

19,6

9

 Bonyhád     

19,8

11

 

Pénteken és a hétvégén még előreláthatólag marad a fülledt, labilis egyensúlyú légköri helyzet. A változóan napos-felhős, gomolyfelhős időben szinte minden nap előfordulhat bárhol záporeső, illetve zivatar, de ezek csak kis területeket érintenek. A délelőtti, déli időszakban kisebb, délután, este, és az éjszaka első felében nagyobb a csapadékhajlam. Általában gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás, zivatarok környezetében fordul elő rövid ideig tartó, erős széllökés. A jövő hét elején úgy néz ki, hogy szárazabb légtömeg érkezik térségünkbe, emiatt legfeljebb csak elvétve fordulhat elő egy-egy gyenge zápor, esetleg zivatar, és a napsütésé lesz a főszerep. A hőmérséklet jelentősen nem változik. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet biztonságosan végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön 18 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 

 

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Bravo 500, Ridomil Gold MZ 68 WG, Pergado F

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium

 

A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.