Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2018.05.31.)

Kiadva: 2018.05.31. 12:00-kor.

Érvényes: 2018.06.07-ig.

Várható frissítés: 2018.06.07. 12:00-kor.

 

 

 

 

Gyors lefutású virágzás, meleg időjárás, égig érő hajtások. A szőlő fejlődése zavartalan volt az elmúlt héten. Csapadék csak néhány mm körüli mennyiség esett. A nappali felmelegedések jelentősek voltak, a reggelek néhol párásak. Ez az időjárás kedvezett a virágzásnak.

 


 

Jelenleg virágzás végén, kötődés fenológiában van a szőlő a Borvidék ültetvényeiben. Tapasztalataink szerint a termékenyülést nem befolyásolta kedvezőtlenül a gyors lefutás.

 

 

A lisztharmat tünetei egyre több helyen jeletek meg az ültetvényekben. A betegség terjedése egyelőre visszafogott. A szőlő peronoszpóra tüneteit még nem észleltük. A szélcsendesebb, mélyebb fekvésű területeken figyelemmel kell kísérni a betegség megjelenését, most kontakt szerekkel elegendő védekezni, törekedjünk a megelőzésre.

 

 

 

 

A permetezések "alapszereként" mindenképpen szerepeljen a folpet hatóanyag vagy folpet tartalmú szerkombináció. 

 


A szőlőlisztharmat telepei a lombozat belsejében találhatók meg az érzékeny fajtákon. A tünetek száma még alacsony. Az elsődleges fertőzési forrást most még a tavasszal, már a kihajtáskor fertőzött vagy a nem sokkal a kihajtás után a tőketörzs közelében lévő és ott megfertőződött levelek adják. Ezek a levelek elszórtan találhatók a törzs közelében a tőkéken. Számuk egy ültetvényben nem sok, de ha nem kapnak permetlevet, akkor "ontják" a felületükről a konídiumokat és befertőzik az egész ültetvényt.

Figyelem: Az elmúlt napokban néhány kis megkötődött bogyón találtunk lisztharmatot. A legkisebb, legutoljára kötött bogyókon van a fertőzés, ami arra mutat, hogy friss, 3-4 napos fertőzésről van szó. Át kell nézni a fürtöket és tünetek esetén "erősíteni" kell a védelmet.

 


 

 

A tömeges fertőződés kivédésére a permetezési fordulók idejét tartsuk be és használjunk felszívódó szert. Ha kontakt hatású szert is alkalmazunk, akkor különösen fontos a maximális fedettség elérése.

 

 

 

A tarka szőlőmoly rajzása gyenge. Szex-feromon csapdáink átlagosan 8 db-ot fogtak a héten. Ezzel párhuzamosan a lárvák megjelenése és károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák L2-L3-as stádiumban vannak a mostani időszakban.

 


 

Permetezés hiányában a fürtöket a kis lárvák jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban a kontakt szerek és  a kitinszintézis-gátló készítmények használata is indokolt és megfelelő, bármelyik szertípust választhatjuk az eredményes védekezés érdekében.

 

 

 

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 350 liter víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni. Lehetőség szerint kerüljük a nagy vízmennyiséggel történő permetezést a mostani időszakban.

 

 

A nagy, 500-600 liter víz/ha, vízmennyiséggel történő permetezés "híg" permetlé-oldatot ad, amely még tovább "hígulhat" a szőlő erős növekedése és új lombképződése miatt. Általában igen erős hajtásnövekedés figyelhető meg a szőlőben. Ezeken a helyeken a zöldmunkákkal és a gyakoribb permetezésekkel (10-12 napos forduló) tudjuk segíteni a szőlőt a megfelelő egészségi állapot fenntartásában.

 

 

 

A szőlőtőkén a főhajtás és az azokon lévő levelek adják a termés fejlődéséhez az energiát. A levél tövénél, a hónaljhajtások tömeges megjelenése miatt most van az ideje a hónaljazásnak/kacsozásnak. A kacsokat még idejekorán kell le/ki-tördelni. Ugyanis azok az ágak termést nem hoznak, de a tőkétől az erőt és a terméstől a vizet elveszik. Elég, ha akkor távolítjuk el őket, míg azok kb. 30 cm-esek lesznek.

 

 

 

A hónaljhajtások megjelenése és fejlődése is jelentősen növeli ilyenkor az új lombfelületet. A "töményebb" permetlé használat - az erős növekedés leállásáig - javasolt. Nemcsak a középső zónának, de a lombozat alacsonyabban (tőketörzs) és magasabban (vitorla) elhelyezkedő részeinek is juttatni kell a permetléből.

 

 

A túl tömény oldat azonban egyes készítményeknél perzselést okozhat. Elsősorban a kéntartalmú szerek és a lisztharmat ellen használt felszívódó készítmények érdemelnek fokozott figyelmet.

 

 

A gubacsatkák és a levélatkák ellen védekezzünk atkaölő szerrel, ahol szükséges.

 

 

 

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. A gyomnövények levelein keresztül felszívódó hatóanyagú készítményekkel eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. A gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki az említett készítményeket. Évelő gyomnövények ellen a magasabb dózist javasolt kipermetezni, a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t.

 

 

 

Apró szulák ellen közvetlen a szulák virágzását megelőző időszakban használhatjuk eredményesen a gyomirtószereket. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás. A pótlásokat törzstakaróval védhetjük a gyomirtószertől.

 

 

A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

 

 

 

Több helyen, főleg a fehér fajtákon megjelentek a klorózis tünetei. A vashiányt a talaj levegőtlensége, a túlzottan meszes talaj, a gyors növekedés is elősegítheti. Lombtrágyák használatával vagy a talaj levegőtlenségének, tömörödöttségének megszüntetésével tudjuk javítani a rossz vasellátást.

 

 

 

 

 

Felhívás az amerikai szőlőkabóca elleni védekezésre

 

MOST KELL VÉDEKEZNI A SZŐLŐ SÚLYOS BETEGSÉGÉT OKOZÓ FITOPLAZMÁT TERJESZTŐ AMERIKAI SZŐLŐKABÓCA LÁRVÁI ELLEN! A korábbi évektől eltérően idén előbb megkezdődött az amerikai szőlőkabóca lárvakelése. A felderítések alapján több helyen megjelent a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó Candidatus Phytoplasma vitis (más néven Grapevine flavescence dorée, FD) fitoplazma vektora az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) L3-as fokozatú lárvája.

 

 L3-as lárva

 

A rendkívül veszélyes FD terjedése megakadályozható az amerikai szőlőkabóca elleni eredményes védekezéssel. Erre legalkalmasabb időszak, amikor a lárvák elérték a harmadik, negyedik fejlődési fokozatot (L3-L4). Ez általában a szőlő virágzása idejére vagy közvetlenül a virágzás utáni időszakra esik. Idén ez több ültetvényben a virágzás előtt bekövetkezett. Az online elérhető károsító monitoring rendszerben térképi felületen nyomon követhető az egyes lárva fokozatok észlelésének helyei , amely alapján a védekezések ütemezhetőek. A rendszer megtalálható:

https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/Terkepek/AmerikaiSzolokabocaMap.aspx

Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem.

A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin, deltametrin, alfa-cipermetrin, béta-ciflutrin, tiametoxam stb. hatóanyagú permetező szerek). Felhívjuk a termesztők figyelmét arra, hogy a klórpirifosz hatóanyagú rovarölő szerek már nem használhatók.

 

Rövid ismertető az amerikai szőlőkabócáról:

Az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) Észak-Amerikából származó egynemzedékes kártevő. Fő tápnövénye a szőlő, amelynek a levélfonákán szívogat. Az amerikai szőlőkabóca tojás alakban, a tőke kétéves részén, a foszló kéreg alatt telel át. A lárvák kelése időjárástól függően elhúzódó, május közepétől egészen július első dekádjáig tarthat. Öt lárvastádium után az imágók az időjárás függvényében július elejétől–közepétől jelennek meg és egészen szeptember végéig, október elejéig, illetve a fagyokig megfigyelhetőek. A rajzáscsúcs időjárástól függően július vége–augusztus közepe közötti időszakra esik. Jelentős gazdasági kárt közvetett módon a karantén fitoplazma terjesztésével okoz. Fertőzött növényállományban a fiatal, L1-L2-es lárvák táplálkozásuk során már képesek felvenni a fitoplazmát. Az egyedek fertőzőképessége kb. 4-5 hét múlva alakul ki, bármilyen fejlődési stádiumban vannak is, és egész életük során fertőzőképesek maradnak.

A kórokozóval, az amerikai szőlőkabócával valamint a védekezéssel kapcsolatos információk elérhetők a NÉBIH alábbi honlapján: http://portal.nebih.gov.hu/-/a-szolo-legpusztitobb-fitoplazmas-betegsege-az-aranyszinu-sargasag-grapevine-flavescence-doree-fd-

 

 

 

A meteorológiai állomások által mért adatok  

 

 05.25 - 31.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

21,7

2

 Iván-völgy

21,5

1

 Bati-kereszt      

21,1

1

 Kajmád   

21,2

3

 Görögszó  

21,8

2

 Bátaszék  

22,1

2

 Paks  

20,8

4

 Bonyhád     

20,9

1

 

 

Pénteken fokozódik a fülledtség és a nappali felmelegedés is 1-2 fokkal. Erősen változó gomolyfelhőzet mellett már a reggeli, délelőtti időszakban is kialakulhatnak zivatarok, majd átmenetileg csökken a csapadékhajlam, de este, éjjel ismét zivatarok kialakulásával kell számolni. A hétvégén sem láthatóak jelentős légköri változás kialakulásának előjelei. Marad az átlagosnál 4-5 fokkal melegebb, fülledt, változóan napos-gomolyfelhős idő, elszórtan kialakuló záporokkal, zivatargócokkal. A jövő hét első napjai sem ígérnek számottevő változást. Fülledt, meleg, változóan napos-gomolyfelhős időben záporok, zivatarok alakulnak ki. Szerdára valószínűsíthető egy mérsékelt hidegfront érkezése erős északias széllel, átmeneti felfrissüléssel. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet biztonságosan végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön 7 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 

 

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS

kabócák ellen: Actara SC (csak a szőlő elvirágzása után használható, virágzó gyomok nem lehetnek a kezelt területen)

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Bravo 500, Ridomil Gold MZ 68 WG, Ridomil Gold Plus, Pergado F

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium

 

A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.