Szőlő növényvédelmi előrejelzés (2018.06.07.)

Kiadva: 2018.06.07. 12:00-kor.

Érvényes: 2018.06.14-ig.

Várható frissítés: 2018.06.14. 12:00-kor.

 

 

 

Fokozott Lisztharmatveszély

 

 

 

 

A múlt heti állapotokhoz képest sokat romlott a helyzet a lisztharmat-fertőzések tekintetében. A múlt héten még csak szórványosan előforduló levél- és fürttünetek száma gyors ütemben megemelkedett az elmúlt napokban. A gombabetegségnek a jelenlegi időjárás nagyon kedvez. Egyes fajtákban, Kékfrankos, Kék Oportó, Kadarka megjelentek a lisztharmat tünetei, de olyan erősséggel és tömegesen, amely meglepte a gyakorlott növényvédősöket is.  A leveleken és a kötődés után lévő fürtökön is tömeges a tünetek megjelenése. A kezeletlen tőkéken olyan súlyosak a tünetek, hogy már most 20-30%-os termésveszteség látszik.

 

 

 

Lisztharmat ellen a felszívódó és a kontakt készítmények kombinációjával próbáljuk meg megelőzni a komolyabb fertőzések kialakulását, ahol még nem telepedett meg a betegség. Az elmúlt napokban leesett csapadék nagyon kedvezett a gomba további szaporodásának. A tömeges fertőződés kivédésére a permetezési fordulók idejét tartsuk be (10-12 nap) és használjunk felszívódó szert. Ha kontakt hatású szert is alkalmazunk, akkor különösen fontos a maximális fedettség elérése.

 

 

A szőlő peronoszpóra tüneteit még nem észleltük. A szélcsendesebb, mélyebb fekvésű területeken figyelemmel kell kísérni a betegség megjelenését, most kontakt szerekkel elegendő védekezni, törekedjünk a megelőzésre. A permetezések "alapszereként" mindenképpen szerepeljen a folpet hatóanyag vagy folpet tartalmú szerkombináció. 

 


 

A betegségek számára jelenleg nagyon kedvező időjárás miatt, folyamatosan - 10-12 naponta - folytatni kell a blokkszerű kezeléseket. A készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk: ez lehet valamelyik strobilurin, ezen kívül felszívódó szerek kombinációjával is permetezhetünk. A lényeg, hogy erős védelemmel lássuk el a szőlőt. Ilyen időjárásban napok alatt változhat a helyzet, és a gyenge fertőzésekből jelentősebbek is kialakulhatnak igen rövid idő alatt. Most ne spóroljunk a készítményeken, mert ha befertőződik az ültetvényünk. akkor többszörös erőfeszítéssel és több szer együttes használatával is csak nehezen tudjuk majd a lisztharmatot kiirtani az ültetvényből.

 
 

 

A fürtök körüli zöldmunkák idejében való elvégzésének különösen nagy jelentősége van az idei évben. A meleg miatt erős a növekedés, így gyakori zöldmunkát igényel a szőlő. A jól zöldmunkázott ültetvényekben számíthatunk csak egészséges fürtökre.

 

 

 

A tarka szőlőmoly rajzása gyenge. Szex-feromon csapdáink átlagosan 1 db-ot fogtak a héten. Ezzel párhuzamosan a lárvák megjelenése és károsítása folyamatos. Vizsgáljuk át a fürtöket, és ahol szövedéket vagy lárvára utaló rágást észlelünk, ott haladéktalanul permetezzünk. A lárvák L3-as stádiumban vannak a mostani időszakban

 


 

 

 

Permetezés hiányában a fürtöket a kis lárvák jelentősen károsíthatják. A mostani időszakban a kontakt szerek és  a kitinszintézis-gátló készítmények használata is indokolt és megfelelő, bármelyik szertípust választhatjuk az eredményes védekezés érdekében.

 

 

 

Mind a gombaölő mind a rovarölő szerek kijuttatásánál ügyeljünk a jó fedettség elérésére. A mostani időszakban hektáronként 400-450 liter víz körüli mennyiséggel lehet jó fedettséget elérni.

 

 

A nagy, 500-600 liter víz/ha, vízmennyiséggel történő permetezés "híg" permetlé-oldatot ad, amely még tovább "hígulhat" a szőlő erős növekedése és új lombképződése miatt. Általában igen erős hajtásnövekedés figyelhető meg a szőlőben. Ezeken a helyeken a zöldmunkákkal és a gyakoribb permetezésekkel (10-12 napos forduló) tudjuk segíteni a szőlőt a megfelelő egészségi állapot fenntartásában.

 

 

A szőlőtőkén a főhajtás és az azokon lévő levelek adják a termés fejlődéséhez az energiát. A levél tövénél, a hónaljhajtások tömeges megjelenése miatt most van az ideje a hónaljazásnak/kacsozásnak. A kacsokat még idejekorán kell le/ki-tördelni. Ugyanis azok az ágak termést nem hoznak, de a tőkétől az erőt és a terméstől a vizet elveszik. Elég, ha akkor távolítjuk el őket, míg azok kb. 30 cm-esek lesznek.

 

 

A hónaljhajtások megjelenése és fejlődése is jelentősen növeli ilyenkor az új lombfelületet. A "töményebb" permetlé használat - az erős növekedés leállásáig - javasolt. Nemcsak a középső zónának, de a lombozat alacsonyabban (tőketörzs) és magasabban (vitorla) elhelyezkedő részeinek is juttatni kell a permetléből.

 

 

A túl tömény oldat azonban egyes készítményeknél perzselést okozhat. Elsősorban a kéntartalmú szerek és a lisztharmat ellen használt felszívódó készítmények érdemelnek fokozott figyelmet.

 

 

A gubacsatkák és a levélatkák ellen védekezzünk atkaölő szerrel, ahol szükséges.

 

 

 

 

A szőlőben a gyomnövényekre is fordítsunk kellő figyelmet. A gyomnövények levelein keresztül felszívódó hatóanyagú készítményekkel eredményesen tarthatjuk gyommentesen a szőlőt. A gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségénél juttassuk ki az említett készítményeket. Évelő gyomnövények ellen a magasabb dózist javasolt kipermetezni, a gyomok intenzív növekedési szakaszában, amikor a hajtások hossza eléri a 20-25 cm-t.

 

 

Apró szulák ellen közvetlen a szulák virágzását megelőző időszakban használhatjuk eredményesen a gyomirtószereket. A kijuttatáskor ügyeljünk arra, hogy a permetlé nem érheti a kultúrnövény zöld részeit, ezért elengedhetetlen a törzs és kordonkar tisztítás. A pótlásokat törzstakaróval védhetjük a gyomirtószertől.

 

 

A törzstisztításra fokozottan figyeljünk a glifozát tartalmú készítmények használatánál. A törzsön hagyott hajtásokon keresztül felszívódhatnak az ilyen hatóanyagú készítmények és a későbbiekben kárt okozhatnak a szőlőtőkéknek.

 

 

Több helyen, főleg a fehér fajtákon megjelentek a klorózis tünetei. A vashiányt a talaj levegőtlensége, a túlzottan meszes talaj, a gyors növekedés is elősegítheti. Lombtrágyák (Fitohorm 55 Fe, CsöppMix KáliVas) használatával vagy a talaj levegőtlenségének, tömörödöttségének megszüntetésével tudjuk javítani a rossz vasellátást.

 

 

 

 

Felhívás az amerikai szőlőkabóca elleni védekezésre

 

 

 

MOST KELL ELKEZDENI A VÉDEKEZÉST A SZŐLŐ SÚLYOS BETEGSÉGÉT OKOZÓ FITOPLAZMÁT TERJESZTŐ AMERIKAI SZŐLŐKABÓCA LÁRVÁI ELLEN! A korábbi évektől eltérően idén előbb megkezdődött az amerikai szőlőkabóca lárvakelése. A felderítések alapján több helyen megjelent a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó Candidatus Phytoplasma vitis (más néven Grapevine flavescence dorée, FD) fitoplazma vektora az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) L3-as fokozatú lárvája.

 

 

 

 L3-as lárva

 

 

 

A rendkívül veszélyes FD terjedése megakadályozható az amerikai szőlőkabóca elleni eredményes védekezéssel. Erre legalkalmasabb időszak, amikor a lárvák elérték a harmadik, negyedik fejlődési fokozatot (L3-L4). Az online elérhető károsító monitoring rendszerben térképi felületen nyomon követhető az egyes lárva fokozatok észlelésének helyei , amely alapján a védekezések ütemezhetőek. A rendszer megtalálható:

 

https://karositomonitoring.nebih.gov.hu/Terkepek/AmerikaiSzolokabocaMap.aspx

 

Azokban a termő ültetvényekben, amelyekben az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, kifejezetten ajánlott a lárvák ellen védekezni a nagyobb fertőzésveszély miatt. A szaporítóanyag előállító területeken (törzsültetvények és faiskolák) a vektor elleni védekezés kötelező, függetlenül attól, hogy előfordul-e a kabóca a területen vagy sem.

 

A védekezésre több – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. lambda-cihalotrin, deltametrin, alfa-cipermetrin, béta-ciflutrin, tiametoxam stb. hatóanyagú permetező szerek). Felhívjuk a termesztők figyelmét arra, hogy a klórpirifosz hatóanyagú rovarölő szerek már nem használhatók.

 

Rövid ismertető az amerikai szőlőkabócáról:

 

Az amerikai szőlőkabóca (Scaphoideus titanus) Észak-Amerikából származó egynemzedékes kártevő. Fő tápnövénye a szőlő, amelynek a levélfonákán szívogat. Az amerikai szőlőkabóca tojás alakban, a tőke kétéves részén, a foszló kéreg alatt telel át. A lárvák kelése időjárástól függően elhúzódó, május közepétől egészen július első dekádjáig tarthat. Öt lárvastádium után az imágók az időjárás függvényében július elejétől–közepétől jelennek meg és egészen szeptember végéig, október elejéig, illetve a fagyokig megfigyelhetőek. A rajzáscsúcs időjárástól függően július vége–augusztus közepe közötti időszakra esik. Jelentős gazdasági kárt közvetett módon a karantén fitoplazma terjesztésével okoz. Fertőzött növényállományban a fiatal, L1-L2-es lárvák táplálkozásuk során már képesek felvenni a fitoplazmát. Az egyedek fertőzőképessége kb. 4-5 hét múlva alakul ki, bármilyen fejlődési stádiumban vannak is, és egész életük során fertőzőképesek maradnak.

 

A kórokozóval, az amerikai szőlőkabócával valamint a védekezéssel kapcsolatos információk elérhetők a NÉBIH alábbi honlapján: http://portal.nebih.gov.hu/-/a-szolo-legpusztitobb-fitoplazmas-betegsege-az-aranyszinu-sargasag-grapevine-flavescence-doree-fd-

 

 

 A meteorológiai állomások által mért adatok  

 

 06.01 - 07.

 Heti átlaghőmérséklet (oC)

 Csapadékösszeg (mm)

 Szekszárd

22,5

11

 Iván-völgy

22,4

9

 Bati-kereszt      

22,2

7

 Kajmád   

22,1

9

 Görögszó  

22,7

12

 Bátaszék  

22,8

14

 Paks  

21,9

7

 Bonyhád     

22,4

18

 

 

Pénteken már a napsütés lesz jellemző, csak elvétve alakulhat ki egy-egy záporeső, illetve zivatar. Újból melegszik, 30 fok körül alakul a maximum hőmérséklet. Szombaton előreláthatólag ismét nagyobb eséllyel alakulhatnak ki záporok, zivatarok, és kevesebb napsütés ígérkezik. Vasárnaptól a jövő hét közepéig folytatódik a változékony, napos, illetve záporokkal, zivatarokkal tarkított fülledt, meleg időjárás. Növényvédelmi munkákat a héten csak körültekintéssel lehet biztonságosan végezni. A következő 7 napban Borvidékünkön 12 mm csapadék várható (Forrás: http://www.eumet.hu/).

 

A

ajánlata erre a hétre atkák ellen: Thiovit Jet, Vertimec Pro

molyok ellen: Karate Zeon 5 CS

kabócák ellen: Actara SC (csak a szőlő elvirágzása után használható, virágzó gyomok nem lehetnek a kezelt területen), Karate Zeon 5 CS

lisztharmat ellen: Dynali, Topas 100 EC, Thiovit Jet

peronoszpóra ellen: Bravo 500, Ridomil Gold MZ 68 WG, Ridomil Gold Plus 42.5 WP, Pergado F, Neoram 37,5 WG

lisztharmat, peronoszpóra, szürkepenész ellen: Quadris Max

gyomok ellen: Medallon Prémium

 

A fent felsorolt betegségek ellen a Syngenta a következő készítményeket ajánlja.