Fekete Borpince

 

Cím: 7100 Szekszárd, Iván-völgy 9662 hrsz. | székhely/postacím: 7100 Szekszárd, Zápor u. 3.
Fax: (+36) 74 319 936
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyezned kell a JavaScript használatát.
Web:www.feketeborpince.hu

 

Borász neve: Fekete Mihály

Telefonszámok:
Pince:                               (+36) 74 712 906
Székhely:                         (+36) 74 414 785
Borrendelés, információ:    (+36) 30 929 57 32 (Fekete Mihály)
Vendéglátás, szállás:         (+36) 30 388 42 30 (Wirth Mária)

Megművelt terület: 8,5 Ha

Kóstolósor ára: 1500Ft-tól 6000Ft-ig

 

Kóstoló leírás:A borkóstoló a Fekete Borpince felfogásában egy egész délutánt vagy estét betöltő, tartalmas kulturális és gasztronómiai jellegű társasági esemény. A borkóstoló kizárólag minőségi palackos borokból áll.
A Fekete Borpince kínálatában közel 40 féle bor van: az aktuális évjárat reduktív érlelésű boraitól kezdve az érlelt, tartalmas vörösborokon át egészen a 10-15 éves különleges óborokig igen széles a választék.


A borok mellé pástétomot (friss kenyérrel és zöldségekkel) vagy házias, szezámmaggal meghintett burgonyás pogácsát kínálunk. A borkóstoló ára a kóstolt tételek, nem pedig a kibontott üvegek számához vagy a poharakba kitöltött mennyiségekhez igazodik. A borkóstoló ára a borbemutató, a pástétom vagy a pogácsa, illetve a szóda vagy az ásványvíz fogyasztása mellett a pincelátogatást is magában foglalja.
A fenti, forgalmi tételekből álló sortól egyedi igények szerint el lehet térni. A fentiektől eltérő számú tételből (6, 10, 12) álló borkóstolóra is van lehetőség. A helyszínen a borkóstoló tételein túl további borok kóstolására is van mód: ebben az esetben a vendégek vagy egy több borból álló kóstoló árát fizetik meg vagy egy-egy palack bor árát.


A borkóstolóra érkező, alkoholt nem fogyasztó vendégeink részére (sofőr, kiskorú, stb.), ízletes natúr szőlőlevet (mustot) vagy házi szörpöt és ásványvizet biztosítunk a pogácsa vagy a pástétom mellé, a borkóstoló árához képest kisebb összegért.
A borkóstoló előtt előzetes bejelentkezés és egyeztetés szükséges. A borkóstoló időtartama étkezés nélkül 1,5-2 óra, étkezésekkel együtt 3-4 óra.

A Fekete Borpince kiemelt vörösborai a borok illat- és ízvilágához hangolt, a máriagyűdi Kakasbonbon kézműves csokoládéműhely által kézzel készített bonbonokat is tudunk kínálni. Lehetőség van továbbá igény szerint kézműves kecskesajtok és húskészítmények kóstolójára is.


Leírás a pincészetről
A pincészet családi vállalkozásként indult, az 1960-as évek eleje óta foglalkozunk szőlőműveléssel. Mostanra a szekszárdi Iván-völgyben található présház körzetében megvásárolt területekkel együtt közel 9 hektárra nőtt a család területe. Az Iván-völgyben, Kerék-hegyen, Decsi-hegyen és Nagy Mihály-völgyben található szőlőterületeink rendkívül jó adottságokkal rendelkeznek. Vörös- és fehér szőlőt termő területeink aránya 85-15%. Legtöbb szőlőnk a már évszázadok óta híres szekszárdi borvidék egyik legkedveltebb termőhelyén,  Iván-völgyben terem. A kedvező talajösszetétel és a délnyugati fekvés kiváló minőségű szőlő termesztését teszi lehetővé. A szőlő pedig a bor lelke.


Fekete Mihály, a Fekete Borpince tulajdonosának vallomása a borkészítésről:
"A családi hagyományokat követve, szüleim munkáját folytatva kezdtem el borokat készíteni. Kezdetben saját magam és családom részére állítottam elő a bort, ezért is különleges gondossággal és odafigyeléssel végeztem a munkám. A szőlőművelés és borkészítés módját számomra a kezdetektől fogva a környezet iránti tisztelet és a boraimat fogyasztók iránt érzett felelősség határozta meg. Később a borkészítés választott szakmám és hivatásom lett, a pincészet kibővült és családi vállalkozássá nőtte ki magát.
Elmondhatom, hogy borászként is ugyanolyan odafigyeléssel állítom elő boraimat, mint azt korábban szőlősgazdaként tettem. A pincészethez tartozó területek ökoszisztémájának és biodiverzitásának megőrzésére nagy hangsúlyt helyezek. Az eddigiekben is és továbbra is a célom a folyamatosan és egyenletesen jó minőségű, gyümölcsös ízvilágú, tartalmas és jól iható kézműves szekszárdi borok természetes és környezetbarát módon történő előállítása. Örömmel tölt el, hogy a Fekete Borpince borait fogyasztók visszajelzései és a nemzetközi, valamint hazai versenyeken elért eredmények igazolják törekvéseinket." 


A festői környezetben található közel 120 éves, eredeti építésű pince igazi vendégcsalogatónak számít. A borpince hangulatos környezetében a borkóstolás maradandó élményt jelenthet minden látogatónak. A pincében a nyári időszakban kint és bent összesen akár 50-60 fő, télen 25-30 fő ellátását tudjuk megoldani. A hagyományos borkóstolás mellett vendégmarasztaló rendezvények, kiadós vacsorák és finn szaunás kényelmes szállások gondoskodnak a vendégek kikapcsolódásáról és pihenéséről. Vendégeinket a pincénél egész évben különféle élményprogramokkal is várjuk. Évről-évre részt veszünk az ország legnagyobb gasztronómiai fesztiváljain és szakmai eseményein is.

 

A pince eredményei, elismerései

Borversenyek

A pincészet 2008-ban a Monde Selection Bruxelles nemzetközi borversenyen 2 aranyérmet is nyert a Cabernet sauvignon 2003 és 2004 évjáratú boraival, 2013-ban a 2009-es, 2014-ben pedig a 2011-es cabernet sauvignon válogatás kapott aranyérmet a bordeaux-i Challange du Vin versenyen.
A 2011. évi Országos Borversenyen a 2008-as Shiraz és 2007-es Cabernet sauvignon válogatás nyert aranyérmet, a 2016. évi Országos Bormustrán a 2012-es Shiraz kapott aranyérmet.
A 2011.évi Szekszárdi Borvidéki Borversenyen a 2007-es Kadarka a "A borvidék legjobb kadarkája" címet érdemelte ki.
A Bayer Borversenyen az elmúlt években a pince több bora kapott aranyérmet (Letícia cuvée 2008 2012-ben, Jurátus cuvée 2009 2015-ben), illetve ezüstérmet (Cabernet franc 2011 2014-ben, Cabernet franc 2015-ben).

Minősítések

A Bor és Piac Magazin pályázatán 2015-ben a Fekete Borpince elnyerte a 'Magyarország Legszebb Kisbirtoka' címet. A cím odaítélésénél a szakmai zsüri a szőlőbirtok és a pince mellett figyelembe vette a borok, a vendéglátás, a rendezvényszervezés színvonalát és a marketingtevékenységet is.
A Nemzeti Borkiválóság Program 2014. évi Rosé és vörösborok tesztjén a 2009-es cabernet sauvignon válogatás 4 csillagos (kiváló bor) minősítést kapott. A Borkiválóság Program 2015. évi tesztjén a 2011-es cabernet sauvignon válogatás 4 csillagos (kiváló bor), míg a Mókamester cuvée 2011 bort 5 csillagos (kiemelkedő bor) minősítésben részesítették.
2014. októberében a Népszabadság 'TOP100 Bor' meghívásos minősítő tesztjén a 2011-es cabernet sauvignon válogatás 'Az Év Vörösbora' címet nyerte el.
A budapesti Prestige Reserve Club tavaszi és őszi megmérettetésein a pince több bora nyert el az elmúlt években Medaillon d'Or (kiváló bor), illetve 'Vinum Bonum' (jó bor) minősítést.

Magazintesztek

A pince borai rendszeresen megmérettetésre kerülnek a VinCE, a Bor és Piac, valamint a Pécsi Borozó magazinok szakmai tesztjein is. A 2009-es cabernet sauvignon válogatás bor a Vince Magazin 2013. szeptemberi Ikonborok (magyar csúcsborok) tesztjén negyedik helyezést ért el. A magazinteszteken minden évben a pince több bora kap 4 csillagos, azaz kiváló bor minősítést.

 

Étkezési lehetőség leírása:    
Az étkezés alapesetben főételből és desszertből áll, amit előzetes egyeztetés alapján előétellel egészítünk ki. Az előétel önállóan, a borkóstoló mellé könnyű étkezésként is igényelhető. A felszolgált ételek friss és minőségi alapanyagokból házias gondossággal készülnek. Vendégeink részére az alábbi ételeket kínáljuk:

 
I. Előétel
húsos:
- vegyes házi szárnyas májpástétom idényzöldségekkel vagy évszakhoz illeszkedő (pl. céklás-tormás, hagymás) hidegsalátával és friss kenyérrel
húsmentes (vega):
- tojásból vagy zöldség(ek)ből készített pástétom friss kenyérrel
- házias körözött idényzöldségekkel és friss kenyérrel
- gyümölcsös vagy zöldségestál friss kerti idénygyümölcsökből, idényzöldségekből

 
II. Főétel
A főételeknél főtt-sült-párolt ételek vagy hidegtálak közül lehet választani:
1. Főtt-sült-párolt ételek
húsos:
- vegyes sültestál (megbeszélés szerinti húsokkal, pl. töltött csirkecomb, sült oldalas) salátával és hagymás tört burgonyával
- vegyes pincepörkölt (marha-és sertéshúsból) hagyományos recept szerint készítve, főtt burgonyával, savanyúsággal és friss kenyérrel
- csőben sült csirkemell vagy pulykamell salátával
húsmentes (vega):
- vegyes vega sültestál (igény szerint rántott gombafejek, karfiol, sajt) párolt zöldségekkel vagy salátával
- vegyes gombapörkölt (idényjellegű friss gombákból készítve) nokedlivel és uborkával
- csőben sült karfiol vagy brokkoli salátával
2. Hidegtálak
húsos
- vegyes húsostál (sonka, kolbász, szalámi, hurka, disznósajt, szalonna, tepertő, stb.) friss idényzöldségekkel vagy savanyúsággal és friss kenyérrel
húsmentes (vega)
- vegyes sajtostál idényzöldségekkel vagy salátával

 
III. Desszert
- gyümölcsös krémmel töltött omlós piskótatekercs
- gyümölcsös (meggyes, barackos, szilvás) és túrós házirétes
Az ételfogyasztás ára a főételt és a desszertet foglalja magában. Az előétel külön igényelhető. A borokat a kóstolt borsorral összhangban, illetve a fogyasztott ételekhez társítva kínáljuk: az előételhez fehérbort vagy rozét, a főételhez kadarkát (esetleg zweigeltet vagy kékfrankost), a desszerthez pedig félédes, késői szüretelésű traminit (esetleg desszerttől függően chardonnay-t).

 

Szőlőfajták: olaszrizling, tramini, cabernet sauvignon, cabernet franc, kadarka, kékfrankos, merlot, zweigelt, chardonnay, cserszegi fűszeres, syrah        


Főbb borok: barrique, cuvée, egyszerű fajbor, fehér, rozé, vörös, száraz    

 

A pincészet borai között megtalálhatók a fajtajelleges, helyinek mondható szekszárdi vörösborok, mint a kadarka, a kékfrankos, a zweigelt, valamint a közkedvelt világfajták is, mint a cabernet sauvignon, a merlot vagy a syrah, többféle évjáratban is.


A fehérborok közül a pincében cserszegi fűszeres, olaszrizling és chardonnay szőlőből készült borok vannak. Különlegességnek számít a fehér kadarka és a késői szüretelésű tramini szőlőből készült félédes desszertbor. Népszerű a pince rosé és siller bora is, könnyedségük mellett intenzív és egyértelmű gyümölcsös illat- és ízviláguknak köszönhetően.


Vörösbor-házasításból a hagyományos szekszárdi (kékfrankos, kadarka, merlot, cab. sauvignon borokból álló) Bikavér (Cuvée) mellett van klasszikus bordeaux-i válogatás cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot borokból összeállítva Misztérium Cuvée néven, valamint cabernet sauvignon és kékfrankos borok házasításai Letícia és Obsitos Cuvée nevek alatt. A pince egyedi és sokak által ismert és kedvelt cuvée-különlegessége a hatféle bor házasításából készült Patikárius Cuvée. A pince legújabb bora a cabernet sauvignon és syrah fajtákból álló Mókamester Cuvée.

 

Beszélt nyelvek: német, angol
Bankkártya elfogadás: igen
Nyitva tartás: hétfőtől vasárnapig, előzetes egyeztetés alapján

 

feketepince fb feketepinceka 7