Ribling Pince

 

Cím: 7100 Szekszárd, Istifán-gödre pincesor 29.
Telefon: (+36) 74 417-076

 

Ribling Ferenc a kicsik között nagynak számít Szekszárdon, a nagyok között azonban egészen kicsinek. Az Istifán-gödrében található pincében jó néhány barrique méretű és öthektós forma hordó sorakozik, amelyekben összesen 3,5 hektár szőlő termése érlelődik. A borász évente 240 hektoliter bort termel és értékesít. Azt mondja, a nagyságrend éppen rendben van. Ennyit simán el tud adni, még soha nem fordult elő, hogy a bora a nyakán maradt volna. Összejön így a pénz, amiből meg tud élni.

A borok jelentős része kannában jut el a vásárlókhoz, akik nemcsak a minőség, hanem a kedvező árak miatt is szívesen vásárolnak nála, illetve tőle. A kékfrankos alapú vörösborért 300, az olaszrizlingért 250 forintot kell fizetni literenként. Emellett ötféle bort palackoz, amelyek ezer forint körüli áron érhetők el. Ribling Ferenc borait jellemzően a pincében lehet megvásárolni, de ott vannak néhány étteremben és két szekszárdi borszaküzletben is. Palackozva van olaszrizlingje, rozéja, kadarkája, kékfrankosa, bikavére. Saját maga palackoz, egy fejes kézi töltővel. Győzi, hiszen fajtánként hozzávetőleg 1500 palackot tölt meg évente. Ennyi az, amit kapásból elvisznek az érdeklődők. Ribling Ferenc saját borai közül a bikavért tartja a legjobbnak, ezt bátran oda lehet tenni a legismertebb szekszárdi termelők hasonló kategóriájú termékei mellé. Egyébként is azt mondja, vörösben mindig a kevert borok, a cuvée-k a legizgalmasabbak, mivel a borásznak lehetősége nyílik öszszehozni a különböző fajták legkedvezőbb tulajdonságait.

Ribling Ferenc korábban autószerelő volt, de már csaknem negyven éve, 1967 óta borászkodik. Abban az évben nősült, és ősszel megvolt az első szürete is. Komolyabbra a 80-as évek elejétől fordultak a dolgai. Különösen büszke arra, hogy pincéje a 90-es évek közepe óta a szekszárdi borút minősített állomása, valamint arra is, hogy 1994-ben tagja lett a szekszárdi Alisca borrendnek.

Az autószereléssel két éve felhagyott, azóta a műhelyt a fia viszi tovább, ő pedig egyre több időt tölt a szőlőben és a pincében. Olyannyira beleásta magát, hogy 2006-ban, 62 éves fejjel elvégzett egy szőlész-borász iskolát. Nevetve mondja: most már papírja is van róla, hogy képzett szakember.

Pincéje nagyobb, mint azok, amelyek általában az Istifán-gödrében találhatóak, hiszen két szomszédos tanyát vásárolt meg, azokat nyitották, építették egybe. A megcélzott szinten jól felszereltnek mondható a hely, hiszen hűthető koracél és zárt rendszerű műanyag tartályokkal is rendelkezik, amelyek elengedhetetlenek a jó rozé készítéséhez. Ezt a borát kivéve az összes többit fahordóban érleli, hosszabb-rövidebb ideig.

Hitelt nem vett fel, adóssága nincs – tartja fontosnak megjegyezni Ribling Ferenc, utalva egyszersmind arra, hogy ezt a kicsinek nagy borászatot kizárólag a saját erejéből építette fel. Ha másra nem is nagyon támaszkodott, a családi hagyományokra biztosan, hiszen az öregapja borát annak idején bécsiek vásárolták. Nagygazdának számított az öreg, 200 hektója volt évente, ami a békebeli időkben rengetegnek számított. Ribling Ferencnek most több van, még ha ez mai szemmel nézve nem is olyan sok. Elismerést mindazonáltal gyakran kap: a pincében lévő irodahelyiség falain annyi a különféle érmekre utaló oklevél, hogy nem győztük megszámolni. Tömegével kapták az aranyakat, ezüstöket, bronzokat a kadarkák, a kékfrankosok, a bikavérek a szekszárdi és más megméretéseken.