Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj

„BIKAVÉR”HUNGARIKUM, mely egy kiváló minőségű, évszázados hagyományokra épülő, egyediséggel bíró, és kizárólag az Egri és a Szekszárdi Borvidéken termelt többféle kékszőlőből készült borházasítást rejt. Közösen fontos hagyomány, hogy a borban egyik szőlőfajta sem dominálhat.

A bikavér Magyarország legfontosabb vörösbor fajtája.

A Bikavér Egerben a kadarka szőlőfajtára alapozott testes, erősnek tartott bor volt régebben, azonban a filoxérát, majd a világháborúkat követő változások nyomot hagytak a bikavér összetételén és karakterén. Ma az Egri Bikavér jellemzően a magyar fajták közül kékfrankos (amelyből legtöbbnek kell lenni a házasításban), portugieser, kadarka, a nemzetközi fajták közül cabernet franc, cabernet sauvignon, merlot, blauburger, valamint újabban a pinot noir és shiraz (syrah) fajták borának változó arányú házasítása. (Forrás: Wikipédia)

bikaverlogo

A Szekszárdi Bikavér harmóniáját a 19. század során szintén a borvidék klasszikus szőlőfajtájának, a kadarkának különböző változatai adták. A ma újra élettel feltöltődő Szekszárdi Bikavérből továbbra is elmaradhatatlan és meghatározó súlyú a kékfrankos és a kadarka (minimum 40 %), míg a cabernet sauvignon, a cabernet franc és a merlot szőlőfajták mögött maximum 10 %-ban kerülhetnek bele egyéb fajták, és legalább egy éves ászkolás után kerülhet palackba.

boraszka11

Eger és Szekszárd borászainak közös célja a Bikavér hírnevének újbóli megerősítése, a hagyományok előtti tisztelgéssel újraértelmezni, egyfajta HUNGARIKUMKÉNT kiemelni a többi kiváló magyar bor közül. Ennek ad teret az Egri Borászati Klaszter és a Szekszárdi Borászok Céhe kezdeményezése, hogy a Bikavér, származzon akár Egerből vagy Szekszárdról egy helyen mutatkozzon be a fővárosban. Ezért a két szervezet 2013-ban Budapesten először, de hagyományteremtő szándékkal rendezi meg közös borbemutatóját.

egri boraszok

Hogy milyen is a bikavér? A bemutatón széles spektrumát kapjuk ennek a testes, fűszeres, gyümölcsös, szép savszerkezettel rendelkező, hosszan eltartható, a palackban fejlődni képes bornak, mely egyszerre ad harmóniát s mellette tüzet és vadságot, tradíciót, valamint a modern fogyasztói elvárásoknak is megfelelő kihívásokat.

Kóstoljuk együtt Egert és Szekszárdot !

Rendezvény neve: EGER-SZEKSZÁRD BIKAVÉR PÁRBAJ

Rendezvény ideje: 2013. február 23. szombat, 14:00-19:00

Rendezvény helye: Budapest, Gerbeaud Ház (Vörösmarty tér 7-8)

Információ: 74/673-709 és 0630/2355-160, 0630/4708-172

Bemutatkozó pincészete Egerből: Bolyki Pincészet, Csutorás Pince, Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészete, Gál Lajos Pincészete, Gál Tibor Pincészet, Hagymási Pincészet, Hangácsi és Fia Szőlőbirtok, „Juhász Testvérek Pincészete”, Kovács Nimród Winery, „Ostoros-Novaj Bor” Zrt. - Kutyahegyi Pincészet, Sike Pincészet, Simkó, Kőporos Borászat, Simon Pincészet Eger, St. Andrea, Thummerer Pince, Varsányi Pincészet.

Szekszárdról: Bodri Pincészet, Bősz Adrián Pincészete, Eszterbauer Borászat, Fritz Pincészet, Heimann Családi Birtok, Lajvér Borház Kft., Márkvárt Pince, Mészáros Pál Borház és Pince, Sebestyén Pince, Takler Pince, Vesztergombi Pince, Vida Családi Borbirtok.

A belépőjegyek korlátozott számban kaphatóak, ára 6 000 Ft, melyet előzetesen Budapesten 2 helyszínen: Bortársaság 1051. Bp. Vécsey u. 5. és Dúzsi Tamás Borboltja 1051. Bp. V. ker. Sas u. 5., Egerben Bikavérház Dobó tér 11. és Szekszárdon Szekszárd Borvidék Kft. Táncsics u. 3. lehet megvásárolni, illetve a rendezvény ideje alatt a helyszínen, a Gerbeaud Házban lehet váltani.

Vidékről elővételben a Szekszárd Borvidék Kft. bankszámlájára (MKB 10300002-46412582-00003285) történő előzetes átutalással lehet jegyet venni február 21-ig a megrendelő pontos nevének feltűntetésével.