Mi minden történt Szekszárdon ősszel?

Az Osztrák Borakadémia kóstolója

Európa egyik legelismertebb borismereti oktatást folytató intézménye, az Osztrák Borakadémia szeptemberben a Soproni borvidéken, a Weninger pincészetben tartott magyar borokat felvonultató kóstolót hallgatóinak. A Szekszárdi borvidéket jellegzetes bortípusain, a szekszárdi bikavéreken, kékfrankosokon és kadarkákon keresztül mutattuk be.

Szekszárdi Szüreti Napok

A legnagyobb érdeklődésre számot tartó helyi boros program már évek óta a Szekszárdi Szüreti Napok. A fesztivált néhány éve annak szellemében újítottuk meg, hogy a minőségi borfogyasztást elősegítse. Ennek érdekében kizárólag üvegpohárból kóstolhatják meg a vendégek a borvidék szinte valamennyi borászának aktuális kínálatát. A rendezvénnyel párhuzamosan Borszemináriumokat szerveztünk, hogy a borok iránt mélyebben érdeklődők minél több információra tehessenek szert.


Új bikavér szabályozás

Az ősz kezdetén emelkedett a kékfrankos kötelező részaránya a szekszárdi bikavérben. A legfrissebb termékleírásba foglalt szabályozásnak megfelelően a vörös házasítás legalább 50%-át kékfrankos és kadarka adja, ebből a kékfrankosnak minimum 45%-ot, a kadarkának minimum 5%-ot kell kitennie.


Fotós alkotótábor

Minden évben szüretelünk. Tudjuk ugyanakkor, hogy a borkedvelők közül sokan nem is gondolnák, hogy milyen izgalmas és látványos ez a munka. Épp ezért örültünk, hogy Pályi Zsófia vezetésével olyan nagyszerű fotóművészek fogadták el a meghívásunkat, mint Hirling Bálint, Kovács Krisztina, Makovics Kornél, Manea Alexandra, Nagy Andrea, Rácmolnár Milán és Szabó Balázs, hogy megörökítsék az év számunkra legfontosabb időszakát.


Arculatpályázat

Az év folyamán számtalan közösségi projektet igyekeztünk megvalósítani. Úgy gondoljuk azonban, a borvidék hosszú távú marketing programja szempontjából a legfontosabb talán az az arculatpályázat lesz, amit az ArtHungry kreatív online közösséggel együtt írtunk ki. A nyertes alkotópáros Nagy Dániel és Lakosi Krisztián a pályázati győzelmet követően most kezd bele a részletek kidolgozásába. Mi már alig várjuk, hogy használhassuk az új arculatunkat!


Elizabeth Gabay MW

November végén Elizabeth Gabay Master of Wine ismét Szekszárdra látogatott. Sok izgalmas bort kóstoltunk végig ezeken a napokon, és ismét rengeteget tanultunk a világlátott szakértőtől. Nemcsak szekszárdi bikavéreket, kékfrankosokat és kadarkákat kóstoltunk, de a kreativitás jegyében közösen szekszárdi bikavért is házasítottunk.


Gault & Millau Kalauz
Novemberben jelent meg a Gault & Millau gasztronómiai kalauz legfrissebb magyar kiadása. A szekszárdi borok ismét jól szerepeltek, így a tizenegy legjobb vörösbor közé került Heimannék 2012-es Barbárja, Vidáék 2012-es La Vida és Dúzsiék 2012-es Görögszó Cabernet Cuvée bora is.