Mi minden történt Szekszárdon télen?


Bár a szőlőben tényleg kevesebb a munka, hiba lenne azt gondolni, hogy télen nincsenek történések a borvidéken. Mozgalmas időszakon vagyunk túl, lássuk, hogy mik történtek nálunk!

 

Év Bortermelője 2016

Tavaly decemberben a Magyar Bor Akadémia Mészáros Pált választotta meg a 2016-os Év Bortermelőjének, ezzel ő lett az ötödik szekszárdi borász, aki a címet elnyerte. Büszkék vagyunk rá, hogy ilyen komoly szakmai munka folyik a borvidékünkön, boldogan koccintottunk a díjazott egészségére.

 

Az új arculat kialakítása

A sikeres arculatpályázat után indult a közös munka az alkotókkal. Ez ugyan már nem olyan látványos folyamat, mint a pályázat volt, de nagyon hasznos. Ekkor finomítottuk a részleteket, a grafikusok pedig kidolgozták minden felhasználási felület pontos megjelenését. Mostanra kialakult a borvidék egyedi színskálája, tipográfiai rendszere, a plakátok, szórólapok és boros tasakok pontos megjelenése. Úgy érezzük, hogy a szekszárdi borhoz méltó, modern végeredmény született.

 

Hangsúly a kékfrankoson

A borvidéken kiemelten fontosnak tartjuk a fajtát, minden lehetőséget kihasználunk, hogy a lehető legtöbbet megtudjunk róla. Ennek érdekében január végén Fiath Attila Master of Wine-jelölt vezetésével vakon kóstoltunk kékfrankosokat, elsősorban tanulási céllal. Az vezet minket, hogy még jobban megismerjük a fajtát. A magyarok mellett kiemelt osztrák borászoktól is kóstoltunk, változatos talajról, hiszen vörösagyag és pala is előfordul az ottani termőterületeken. A végeredmény nem lepett meg senkit, az elegáns, fűszeres, a fajtakaraktert hűen tükröző borok tetszettek leginkább.

 

Bikavér Párbaj

Idén már ötödik alkalommal rendeztük meg az Egri borvidékkel közösen a Bikavér Párbajt Budapesten, a Hotel Corinthia báltermében. A rendezvényt mindkét borvidéken szigorú válogatás előzte meg, csak így tudjuk elérni, hogy a bikavér presztízse hosszú távon emelkedjen. A 31 kiállító pince borait a szakma és a nagyközönség is jól fogadta, jó alkalom volt ez arra is, hogy az egriek borait is közelebbről megismerjük.

 

VinCE Budapest

A tavalyi telt házas mesterkurzus után idén is Elizabeth Gabay MW-vel közösen terveztünk a VinCE Budapestre. Ezúttal a bikavér házasítási nehézségeibe nyerhettek bepillantást az érdeklődők, a mesterkurzus második felében a gyakorlatban is kipróbálhatta mindenki, hogy mennyire összetett feladat ez, a rendelkezésre álló tételekből végül a 45% kékfrankos, 5% kadarka, 20% merlot, 10% cabernet franc és 20% cabernet sauvignon felhasználásával készített bor nyerte el az előadók tetszését. Idén is közös standon mutatkoztak be a szekszárdi pincék, a három napon különböző borászok váltották egymást a pult mögött, ők kínálták a Szekszárd palackban lévő kadarkákat, kékfrankosokat és szekszárdi bikavéreket.