Szép őszünk volt!

Ha van igazán mozgalmas évszak egy borász életében, akkor az biztosan a őszi időszak. Idén ráadásul korábban is kezdődött a szüret, és a kedvező körülményeknek köszönhetően a legtöbb borász elégedett az idei eredménnyel. 

 

Szüret
Augusztus 10-én kezdte a borvidéken a szüretet Bősz Adrián és a Mészáros Borház is, szép Irsait szedtek. Ezután máshol is beindult a munka, folyamatosan dolgoztak a pincék, és szedték a szőlőt. Szeptember közepén volt ugyan egy esősebb időszak, de ekkor újra megteltek a bogyók nedvességgel, és az ezt követő napos, száraz indián nyár szép termést adott. Szinte minden pince szuperlatívuszokban beszél az idei évről, nehéz lenne egy-egy fajtát kiemelni, olyan szép volt a termés, igazán komoly borok születtek.

Szekszárdi Szüreti Napok
Bár a szüret miatt mindenki elfoglalt, a Szüreti Napok igazi ünnep minden szekszárdi borásznak. A korai szüretnek köszönhetően már több standnál is lehetett friss borokat kóstolni. Több pince készült meglepetésekkel, egy-egy régebbi tétellel vagy magnum palackkal, a borkínálatra nem lehetett panasz, és az eső is csak rövid ideig zavarta meg a programot.

 

hirlingbalint bodripinceszet 002


Top 100 magyar bor
A magyar borvilág kíváncsian várta az egykori Népszabadság-ranglista idei kiadványát. A szekszárdi borászatok jól szerepeltek ezúttal is, a 100-as listán ott van a Fritz Borház, a Schieber Pincészet, a Prantner Pince, a Bodri Pincészet, az Eszterbauer Borászat, a Vida Családi Borbirtok, a Toronyi Pince, a Takler Borbirtok, a Szeleshát Szőlőbirtok, Bősz Adrián, a Tüske Pince és Hetényi János Pincészete is. Igazi büszkeség, hogy Prantnerék 2015-ös Szekszárdi Bikavére lett a legjobb a bikavérek között!

Szakmai kapcsolatok
A borvidéken folyamatosan azon dolgozunk, hogy a lehető legjobb borokat készítsük el. Ebben nagy segítség, ha azok is elmondják a véleményüket, akik nap mint nap dolgoznak a borainkkal – azaz a sommelier-k. Ezért meghívtuk az ország vezető éttermeinek szakembereit, hogy együtt kóstoljunk, gondolkodjunk a borokról, a Szekszárdi borvidékről és kiemelten kezelt borainkról, a Szekszárdi Palackban lévő kadarkáról, kékfrankosról és bikavérről. Az Ekler Viktor séf segítségével elkészült ételekhez, a fogashoz, a kacsához és a szarvasgerinchez természetesen Szekszárd Palackba zárt borokat párosítottunk. Ezen túl Elizabeth Gabay Master of Wine és Sebestyén Csilla tartott egy mesterkurzust az említett palackról és a szekszárdi borokról, és várták a borvidék imázsát építő ötleteket, meglátásokat. Az egész napos programban intenzív kóstolások szerepeltek, a nap végén értékes visszajelzéseket kaptunk.
Elizabeth Gabay Master of Wine az elmúlt másfél évben negyedik alkalommal látogatott a borvidékünkre. A fókuszban ezúttal is a borvidék saját palackjában lévő borok álltak, emellett Elizabeth több pincéhez is ellátogatott, és a Szekszárdi Borászok Céhe Márton-napi közgyűlésen is felszólalt.

 

Videó a borvidékről
Az augusztus végi fotós alkotótábor egyik legnépszerűbb eredménye egy hangulatos videó lett. Jól átadja a borvidék hangulatát, a szüreti munkákat, a látványos légi felvételek pedig új perspektívából mutatják be Szekszárdot.